Међународни тужилац Џуд Романо срушио је принцип командне одговорности на којем почивају готово све досадашње пресуде и начин рада Хашког трибунала, тиме што је обуставио истрагу против Ејупа Ганића и још 13 осумњичених за организовање масакра над припадницима ЈНА у сарајевској Добровољачкој улици 3. маја 1992. године, пише „Прес“.

Професор међународног јавног права Витомир Поповић изјавио је да је кључна дилема то што је Романо ослободио Ганића и остале командне одговорности и сву кривицу пребацио на убице, баш као да су те особе дјеловале изван било каквог ланца командовања.

„Кључни проблем за обустављање истраге је у томе што она  нема везе с тим да ли је конвој ЈНА било легитимна мета или не. Основно питање је командна одговорност, која по бројним видео-снимцима и другим доказима у овом случају припада Ганићу, јер је изјавио да `преузима колону`, из чега је јасно да он руководи операцијом“, истакао је Поповић.

Директор Центра за истраживање ратних злочина Републике Српске Јанко Велимировић рекао је да у правном смислу колона ЈНА није била законита војна мета и да је то покушај скретања пажње са Ганићеве командне одговорности, односно покушај индивидуализације злочина и пребацивање кривице на пуке извршиоце.

Према његовим ријечима, колона није имала борбени распоред и била је измијешана са возилима УН, пошто се радило о повлачењу које је унапријед договорено са УН.

Тужилаштво БиХ је саопштило да је обуставило истрагу у случају “Добровољачка“ против Ејупа Ганића, Хасана Ефендића, Заима Бацковића, Јована Дивјака, Јусуфа Пушине, Емина Швракића, Драгана Викића, Фикрета Муслимовића, Џевада Топића, Јовице Беровића, Решада Јусуповића, Јусуфа Кецмана, Дамира Долана и Ибрахима Хоџића за напад на конвој ЈНА у Добровољачкој улици 3. маја 1992. „због тога што та радња сама по себи не представља кривично дјело с обзиром да је конвој ЈНА представљао закониту војну мету“.

Ostavi poruku