Предсједник Народне скупштине Републике Српске /РС/ Игор Радојичић и амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан-Харченко изразили су забринутост због напетости изазване обустављањем истраге у предмету „Добровољачка“, јер то не иде у прилог формирању Савјета министара БиХ и његовим почетним активностима.

Радојичић и Харченко су изразили јединствен став да су испуњени услови за завршетак супервизије у Брчко дистрикту, прије свега у смислу амандмана на Устав Републике Српске, па све до услова на страни Савјета за провођење мира.

Предсједник парламента Српске и руски амбасадор очекују и наставак развоја парламентарне сарадње путем добре комуникације са новим сазивом руске Думе.

Радојичић није желио да спекулише о коначним закључцима Скупштине у вези са случајем „Добровољачка“, али је поновио да је и јуче изражено велико незадовољство одлуком поступајућег тужиоца у овом предмету, која нарушава интегритет Суда и Тужилаштва БиХ.

Он је подсјетио да је у једном сету закључака предложен садржај договора СНСД-а и СДС-а да се у парламенту БиХ предложи закон којим се укидају закони о Суду и Тужилаштву БиХ.

„У овом негативном развоју догађају у вези са Добровољачком остаје у сјени договор шест лидера странака у БиХ, што су позитивни помаци, али кад се у овој земљи деси позитиван помак, деси се негативан догађај у којем улогу игра и дио међународне заједнице“, каже Радојичић.

Руски амбасадор Харченко рекао је да ће Русија наставити да дјелује на обезбјеђењу више равнотеже у процесуирању ратних злочина у БиХ и да је неопходно затварање Хашког трибунала који је завршио своју улогу

Он је подсјетио и да је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров недавно изразио генералну забринутост ове земље због питања процесуирања ратних злочина у БиХ и неравнотеже и увијек присутне наклоности према једној страни.

Харченко је додао да постоји шанса за затварање супервизије у Брчко дистрикту с обзиром на децембарску одлуку Савјета за провођење мира и да ће Русија у том погледу уложити све напоре, полазећи од тога да су сви услови испуњени.

Према његовим ријечима, Русија ће се супротставити томе да се пронађе додатни изговор за задржавање супервизије, укључујући и новонасталу напетост у вези са обустављањем истраге у предмету „Добровољачка“.

Говорећи о реаговањима Републике Српске у овом случају, Харченко је рекао да је она ствар парламентарне процедуре и да је укључивање међународне заједнице штетно.

Ostavi poruku