Poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) zatražili su danas u parlamentu Republike Srpske (RS) da entitetska Glavna služba za reviziju tokom ove godine obavi reviziju izgradnje autoputa Banjaluka-Gradiška.

Poslanici SDS su tokom rasprave o vladinoj informaciji o izgradnji putne mreže u RS zatražili i da Glavna služba za reviziju uradi analizu ekonomske opravdanosti tih projekata.

Poslanici SDS su iznijeli niz primjedbi na realizaciju poslova u oblasti putne infrastrukture.

U vladinoj informaciji o aktivnostima na izgradnji mreže autoputeva i brzih puteva u RS navodi se da stepen izgrađenosti putne mreže u ovom entitetu nije zadovoljavajući.

Precizirano je da procent izgrađenosti putne mreže u odnosu na površinu RS iznosi 16,48 odsto, što je znatno ispod evropskog prosjeka od 77 odsto, ili prosjeka zemalja u okruženju, kao što su Hrvatska i Slovenija, čiji stepen izgrađenosti iznosi oko 31 odsto.

Vlada je navela da je izgradnja prve faze autoputa Banjaluka-Gradiška, dionice od Mahovljana do Glamočana u dužini od 5,72 kilometra, trajala sedam godina i da je u nju uloženo 133,84 miliona maraka (oko 66,5 miliona evra).

Prema dosadašnjim podacima, za drugu fazu autoputa, koja iznosi 26,48 kilometara, po kilometru je utrošeno oko 3,5 miliona evra, ali će precizni podaci biti poznati poslije konačnog obračuna radova.

 

Ostavi poruku