Адвокат Душко Томић (на слици), који је бранио Миралема Мацића, тврди да је његов клијент уклоњен, јер је био један од кључних свједока стравичних злочина над Србима у коњичком крају.

Томић је увјерен да званична верзија Мацићеве смрти не одговара истини. Он је указао на контрадикторне изјаве љекара сарајевског Клиничког центра који су послије операције његовог клијента прво рекли да је ван животне опасности, а потом да не могу да га спасу јер је из болнице у Билој, гдје је издржавао казну, касно превезен у Сарајево.

Томић је за „Прес“ рекао да због тога с правом сумња да је у Мацићевом случају примијењен метод „операција успјела, пацијент подлегао“, истичући да то, ипак, неће бити од помоћи одговорнима за злодјела над Србима на подручју Коњица.

„С Мацићевом смрћу неће умријети истина о ужасним ратним злочинима над Србима у Коњицу и околини. Сва своја сазнања о томе Мацић је записао у свој дневник. Тај дневник сам предао Тужилаштву БиХ“, истакао је Томић.

У том дневнику се као наредбодавци и извршиоци злочина наводе бројна имена познатих политичара, полицајаца и војних команданата из Коњица и Сарајева.

Мацић је преминуо прије два дана у Клиничком центру у Сарајеву. Против њега у Суду БиХ  води се поступак за злочине над српским цивилима у Брадини 1992. године. Томић је рекао да ће Суд БиХ донијети рјешење којим се обуставља кривични поступак против Мацића.

Још један свједок преминуо

У Коњицу је синоћ у 21.00 час преминуо Енес Туцаковић, који је ових дана требало да буде ухапшен због основане сумње да је као командир полицијске јединице у Коњицу учествовао у злочинима почињеним над Србима у Брадини, изјавио је јутрос Срни адвокат Душко Томић.

“Посједујем строго повјерљиви документ од 13. јуна 1992. године из кога се види да је један од `жешћих` људи који учествовали у прогонима Срба био управо Туцаковић који је командовао и Миралему Мацићу, заједно са Јасмином Гуском, а данас, ето, ниједан од њих више није жив“, истакао је Томић.

Он је прецизирао да се у том документу, којег је потписао командант Општинског штаба Територијалне одбране Коњиц Есад Рамић, наводи да је у нападу на Брадину и околна српска села у првом ешалону учествовало 1 470, а у другом 850 припадника Територијалне одбране Коњица.

“У тим акцијама против српског становништва на подручју општине Коњиц значајне улоге имали су управо Туцаковић и Гуска, а не би ме изненадило ако нагло умре и Рамић“, рекао је Томић.

Он је подвукао да је Мацић у свом дневнику забиљежио да су, осим њега, и Туцаковић и Гуска били на обезбјеђењу школе у Брадини у којој су била затворена српска дјеца и жене, као и Шефко Нишић и сви други општински функционери попут предсједника општине, кризног штаба и СДА у Коњицу Русмира Хаџихусеиновића.

Према његовим ријечима, питање изненадних умирања ових људи осумњичених за ратни злочин против српског народа, с обзиром на све околности, веома је чудно и индикативно, јер “ни Гуска, ни Туцаковић ни Мацић нису били за умирање“.

Он је подсјетио да је Туцаковић на Суду БиХ био свједок против Миралема Мацића.

Ostavi poruku