Капетан насуканог италијанског путничког брода „Коста конкордија“ признао је да је починио грешку која је довела до судара са стијеном у близини острва Ђиљо, наводи се у транскрипту његових разговора са тужиоцем, адвокатом одбране и судијом.

У телефонском разговору са пријатељем раније овог мјесеца, капетан Франческо Скетино рекао је да су менаџери из компаније која је власник брода вршили притисак да приближи брод подручју у којем се догодио судар, пренијела је италијанска штампа.

Компанија „Коста крстарења“ и италијанске власти критиковали су капетанове потезе. Он је тренутно у кућном притвору и суочен је са оптужбом за убиство из нехата, бродолом и напуштање брода послије несреће 13. јануара, пренио је Си-Ен-Ен.

До сада је пронађено 16 тијела, а још толико лица воде се као нестала.

„Сударио сам се са стијеном која се скоро забила у брод, али то је била моја грешка. Немам шта друго да кажем, био сам увјерен да пролазак на тој удаљености од обале неће бити проблематичан“, рекао је Скетино.

Он је одбацио критике да је брзина пловидбе од 15 чворова била превелика, као што тврди тужилаштво.

„Не постоји ограничење брзине. То је, мање-више, била бризина која нам је омогућавала да стигнемо у Савону на вријеме“, рекао је капетан.

Он је, према наводима у транскрипту, изјавио да је намјерно насукао брод како би спријечио да „Коста конкордија“ потоне послије судара.

Стручњаци кажу да је то стандардан маневар у ситуацијама када у брод продире вода и када постоји опасност од потонућа.

Листови „Република“ и „Коријере дела сера“ пренијели су одломке из транскрипта телефонског разговора Скетина са својим пријатељем након што је ухапшен 14. јануара.

Капетан је тада рекао да су га менаџери власничке компаније притискали да приђе ближе острву током пловидбе и да инструменти нису показали да се пред бродом налази стијена.

Јакоб Русли Бин, који се у трентуку судара налазио за кормилом, рекао је истражитељима да је Скетино послије судара опсовао и рекао да није видио стијену.

 

Ostavi poruku