Главна уредница јужноафричког листа „Сити прес“ Феријал Хафаџи изјавила је на дебати у Јоханесбургу да је та земља постала уточиште за српске мафијаше. Очигледно мислећи на случај Добросава Гаврића, који је у Србији осуђен за убиство Жељка Ражнатовића Аркана, а који се годинама скривао у Јужној Африци, Хафаџи је рекла да је то знак да „са нашим друштвом нешто није у реду.“
Феријал Хафаџи каже да је влада Јужноафричке Републике отежала процедуру примања стручњака у земљу, али да се исти принцип не односи на чланове међународног подземља.

– Једини странци с неким вештинама које наша влада радо прима су кубански лекари и српки мафијаши – рекла је Хафаџи током расправе о највећим проблемима јужноафричког друштва.
С њом се сложила и посланица Линдиве Мазибуко, која је рекла да истраживања показују да грађани Јужноафричке републике страх од криминала виде као један од највећих проблема тог друштва.

Подсетимо, Добросав Гаврић је осуђен у Србији 2006. године на 35 година затвора за убиство Жељка Ражнатовића Аркана, а последњих пет година у Јужноафричкој Републици је
живео на високој нози, иако званично нема никаква примања
.

Гаврић и његова супруга су се тамо једно време бавили бизнисом и имали су клуб у Јоханесбургу, али је убрзо по отварању затворен.

Ресторан у том граду су такође веома брзо продали, а добијени новац крајем 2007. уложили у фирму „Семберија импорт-експорт”, која, како тврде његови адвокати, „никада није трговала”.

Гаврић је пре четири дана добио решење о депортацији из Јужноафричке Републике, али је та одлука одложена за две недеље.

Гаврићу је одбијен захтев за политички азил, док ће одлуку о пуштању уз кауцију суд у Кејптауну донети 3. фебруара. Према Закону о имиграцији ове државе, у притвору не може да остане дуже од 90 дана, док у сваком тренутку може бити донета одлука о депортацији.

Ostavi poruku