Југословенска народна армија (ЈНА) нигдје на простору бивше Југославије 1992. године није могла бити легитиман војни циљ, казао је Манојло Миловановић, генерал Војске РС.

„По Уставу, Закону о одбрани и Закону о војсци, ЈНА је распоређена на цијели простој Југославије. Тај закон су изгласале све републике Југославије, па и БиХ. Колона је злочиначки нападнута и у њој су били сви народи бивше земље“, рекао је Миловановић коментаришући образложење Тужилаштва БиХ о обустављају истраге да је конвој ЈНА, који се повлачио Добровољачком улицом у Сарајеву, маја 1992. године, „представљао закониту војну мету“.

Миловановић истиче да то није био напад на колону ЈНА него на Србе те да је она незаконито нападнута, јер је само сат или два прије тога постигнут споразум о мирном извлачењу те колоне. Он објашњава да је формацијски колона била направљена за мирно извлачење, јер је била са „позадинским дјеловањем команде армије“ и да је исти случај био и у Тузли.

Симо Тушевљак, шеф Тима МУП-а за истраживање и документовање ратних злочина, каже да је образложење Тужилаштва БиХ у најмању руку смијешно.

„Ако су ти војници ЈНА легитиман војни циљ, онда сам и ја и онда је сваки Србин легитимни војни циљ. Дјеца која су отишла на редовно одслужење војног рока у ЈНА не могу бити војни циљ. За одслужење тог војног рока добили су позив из СР БиХ и у том позиву је било да онај ко се не одазове сноси кривичне санкције“, казао је Тушевљак.

Додао је да је Борачкој организацији РС (БОРС) предложио да сви обуку мајице са натписом „И ја сам легитиман војни циљ“.

Миладин Петровић, аутор књиге „Тајна Добровољачке улице“, рекао је да је наредбом о обустављању истраге против осумњичених Тужилаштво БиХ упрљало своје име и име државе за коју ради те да се дубоко огријешило о жртве злочине и њихове ближње, који већ двадесету годину чекају правду.

„Тужилаштво БиХ, не само да се није озбиљније потрудило да освијетли истину о Добровољачкој улици у Сарајеву, него је, оправдавајући обустављање истраге, умањило број жртава и прећутало неке значајне чињенице и доказе које одавно посједује“, истакао је Петровић.

Подсјећања ради, Тужилаштво БиХ, односно Џуд Романо, међународни тужилац за ратне злочине, обуставио је истрагу против Ејупа Ганића, ратног члана Предсједништва БиХ, Јована Дивјака, генерала Армије РБиХ, и још 12 особа у случају „Добровољачка улица“. На ову одлуку Тужилаштва БиХ, МУП РС ће уложити жалбу.

Договор лидера у сјени Добровољачке

Игор Радојичић, предсједник Народне скупштине РС, и Александар Боцан-Харченко, амбасадор Русије у БиХ, изразили су забринутост због напетости изазване обустављањем истраге у предмету „Добровољачка“, јер то не иде у прилог формирању Савјета министара БиХ и његовим почетним активностима.

„У овом негативном развоју догађаја у вези са случајем ‘Добровољачка’ остаје у сјени договор шест лидера странака у БиХ, што су позитивни помаци, али кад се у овој земљи деси позитиван помак, деси се негативан догађај у којем улогу игра и дио међународне заједнице“, каже Радојичић.

Боцан-Харченко истиче да ће Русија наставити да дјелује на обезбјеђењу више равнотеже у процесуирању ратних злочина у БиХ и да је неопходно затварање Хашког трибунала, који је завршио своју улогу.

 

Ostavi poruku