Dobro je što neki nisu zadovoljni radom Suda i Tužilaštva BiH, jer je to znak da ove pravosudne institucije dobro rade svoj posao.

Rekao je ovo danas Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, nakon sastanka s Meddžidom Kreso, predsjednicom Suda BiH, te Vesnom Budimir, zamjenikom glavnog tužioca BiH.

Incko je kazao da je došao dati podršku Sudu i Tužilaštvu BiH, a nije želio da komentariše pozive iz Republike Srpske na ukidanje ovih institucija nakon odluke da se prekida istraga u predmetu „Dobrovoljačka“ u vezi sa zločnima nad vojnicima JNA.

Incko je istakao da je ustavnost Suda i Tužilaštva BiH ispitivana već dva puta, te da je Ustavni sud BiH 2001. i 2008. godine o tome dao svoje mišljenje, u kojem je potvrdio da su ustavna kategorija, pa smatra da u tom pogledu više nema nikakve dileme.

„Došao sam ovdje da dam punu podršku ovim institucijama i smatram da svi građani i institucije u BiH treba da daju podršku Sudu i Tužilaštvu BiH, jer bez vladavine prava nema ni države. Samo vladavinom prava možemo spasiti BiH“, rekao je Incko.

Naglasio je da je na sastanku sa čelnicima pravosudnih institucija BiH potcrtano da one moraju imati podršku svih organa u državi, a posebno finansijsku, kako bi što bolje mogle izvršavati obaveze iz svojih nadležnosti.

Upitan da da svoje mišljenje o tome što se neki predmeti u ovim institucijama drže godinama u ladicama, Incko je kazao da to pitanje novinari treba da postave Sudu i Tužilaštvu BiH, a ne njemu. Ovo pitanje nije bilo moguće postaviti predstavnicima Suda i Tužilaštva BiH jer se nakon sastanka nisu obratili novinarima, nego je emitovano saopštenje, u kojem tvrde kako je svojom posjetom Incko dao podršku nezavisnom pravosuđu BiH.

Incko je, ipak, našao opravdanje za činjenicu da se na nekim predmetima nedopustivo dugo radi.

„Neki slučajevi još nisu ni došli do Suda BiH i nema smisla kritikovati Sud zbog toga. Neki slučajevi su dosta komplikovani, imaju mnogo svjedoka i to nije lako. Ove institucije ozbiljno rade svoj posao, profesionalno, neovisno i sami oni bi željeli da se neki slučajevi okončaju brže“, rekao je Incko.

Govoreći o prisustvu stranih tužilaca i sudija u pravosuđu BiH, Incko je rekao da je tendencija BiH da stranaca ima sve manje i da će na kraju punu odgovornost imati domaće sudije i tužioci. On je pozvao sve da otklone pritisak koji se vrši na pravosuđe i da poštuju i podržavaju vladavinu zakona.

SNSD i SDS najavili su da će u parlamentu BiH predložiti zakon kojim se ukidaju Sud i Tužilaštvo BiH. Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a, najavio je da će taj zakon biti predat u parlament BiH u roku od tri do pet dana, te dodao da će RS u okviru strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH pokušati da realizuje ovu zamisao.

Ostavi poruku