Драган Вранкић, министар финансија у техничком мандату, казао је данас да упркос притисцима неће потписивати било какве налоге за исплате из трезора све док у „Службеном гласнику БиХ“ не буде објављен буџет за 2011. годину.

Предсједништво БиХ је дан раније усвојило Приједлог буџета за 2011. годину и дало налог Министарству финансија да без одлагања достави Колегијуму Представничког дома бх. парламента буџет на нивоу остварања из прошле године. Судећи по Вранкићевим образложењима, неће бити новог приједлога буџета у односу на онај којег су посланицима доставили 30. децембра у износу од милијарду и осам милиона КМ. Након сједнице Предсједништва БиХ саопштено је да је извршење у прошлој години било око 900 милиона КМ.

Вранкић је данас одбацио све критике не рачун Министарства финансија БиХ због блокада у сервисирању вањског дуга.

„Прорачун је послије Устава први документ по важности. Покушавају окривити оне који највише раде. Ово што се дешава са прорачуном је циркус и нигдје на свијету то нисам видио“, казао је Вранкић, истакавши да је направио осам варијанти за буџет 2011. и 2012. године.

Појаснио је да је његово министарство након договора политичких лидера 28. децембра у року од 24 сата доставило буџет Предсједништву. Жељко Комшић, предсједавајући Предсједништва БиХ, доставио је бх. парламенту лични приједлог буџета у износу од 1,08 милијарди КМ, посланици су тражили да сва три члана потврде буџет.

„Очекивао сам да ће након сједнице Предсједништва БиХ буџет бити објављен. Мислим да ће Колегијум Представничког дома Парламентарне скупштине на сједници у четвртак дати да буџет буде објављен у ‘Службеном гласнику'“, казао је Вранкић.

Милорад Живковић, предсједавајући Представничког дома бх. парламента, не вјерује да ће ово питање бити ријешено на сједници Колегија.

„Очигледно је да кључни актери бјеже од изјашњавања шта је то у 2011. години потрошено у БиХ, а не шта је требало бити потрошено. Вишак од 131 милион КМ су планирана, али не и реализована средства, попут куповања амбасада и других ставки“, казао је Живковић.

Вранкић тврди да је буџет од милијарду и осам милиона КМ у складу са споразумом страначких лидера.

„Било је 131 милион више расхода у односу на приходе. То су средства која су пренесена из 2010. године. С тим је Предсједништво упознато. То су била средства за повратак избјеглица од око 50 милиона, те око 39 милиона КМ капиталних улагања и слично. Страначки лидери су договорили да прорачун буде на нивоу извршења и сада је то њима превише“, казао је Вранкић.

Додао је да неће потписивати никакве исплате упркос притисцима јавности, те Николе Шпирића, бившег предсједавајућег Вијећа министра, али и Предсједништва БиХ.

„И за мање ствари се код нас људима и политичарима судило. Ја то не могу урадити јер је противзаконито и нелегално“, рекао је Вранкић.

Нагласио је да има подршку своје странке ХДЗ БиХ, те да је са свим његовим поступцима упознат и Драган Човић.

Александра Панудревић, посланик у Представничком дому, сматра да је цијела БиХ жртва унутарстраначких сукоба у ХДЗ БиХ и СДА, чији министри и замјеници због припадности другим фракцијама у странкама не проводе налоге Предсједништва и бх. парламента.

Спољни дуг

Драган Вранкић, министар финансија у техничком мандату, казао је да БиХ у јануару има обавезу плаћања 14,5 милиона КМ вањског дуга те да су прошли рокови за уплату три милиона КМ.

„То треба платити чим буду створени услови. Комуницирао сам са свим финансијским институцијама и упознали смо их да разлог за кашњење није неликвидност земље, него непостојање законских и правних услова за исплату, те да ће то бити брзо ријешено. Уколико се ово питање не ријеши у нередних неколико дана, БиХ ће бити стављена на листу неликвидних земља. Овом правном анархијом руши се кредибилитет земље“, рекао је Вранкић и додао да ће одлука о привременом финансирању за 2012. годину ступити на снагу тек након што буде објављен буџет институција БиХ за 2011. годину.

Ostavi poruku