Inspektori Ministarstva bezbjednosti BiH, zaduženi za zaštitu tajnih podataka, koji već danima provjeravaju navode da se u Ministarstvu inostranih poslova (MIP) BiH intenzivno uništavaju dokumentacija i tajni podaci, utvrdili su da su neki spisi pod oznakom tajnosti izrezani u mašini za papir, rekao je „Glasu Srpske“ izvor blizak istrazi.

Ministarstvo bezbjednosti počelo je prošle sedmice provjeru navoda o zloupotrebi tajnih podataka i nezakonitom uništavanju dokumentacije MIP-a, koje službenici sprovode po nalogu odlazećeg ministra Svena Alkalaja. Inspektori su u ponedjeljak upali u sjedište MIP-a gdje obavljaju detaljne kontrole.

Na nezakonitosti u MIP-u pismom upućenim Ministarstvu bezbjednosti, Predsjedništvu i Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH upozorila je zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić.

Ona je navela da se aktivnostima koje je režirao Alkalaj direktno krše odredbe Odluke o kancelarijskom poslovanju ministarstva, službi, institucija i drugih tijela Savjeta ministara BiH, te Zakon o zaštiti tajnih podataka.

„Glas Srpske“ saznaje da je jedan od inspektora koji obavlja kontrolu u sjedištu MIP-a u zabilješci naveo da se zasigurno može pretpostaviti da uništavanje dokumentacije nije vršeno na valjan način i da je došlo do kršenja zakonom propisanih procedura.

– Samo rezanje dokumentacije mašinom za papir otvara osnovane sumnje da je među dokumentima bilo i onih koji nisu smjeli da budu uništeni, odnosno da je riječ o dokumentaciji koja je nosila oznaku tajnosti – stoji u zabilješci.

Kako saznajemo od izvora bliskih MIP-u, provjere u toj instituciji obavljali su i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), ali zbog nalaza revizora o poslovanju Ministarstva i više anonimnih krivičnih prijava, koje su podnesene Tužilaštvu BiH zbog potpisivanja službenih dokumenata od strane neovlašćenih lica.

U SIPA su juče rekli da su njihovi policijski službenici u okviru aktivnih predmeta koji se vode, a u vezi sa mogućim nezakonitostima u MIP-u, u više navrata izuzimali određenu dokumentaciju, ne želeći da otkrivaju više detalja.

Iz Kabineta ministra inostranih poslova BiH juče je saopšteno da su navodi Ane Trišić-Babić o uništavanju dokumentacije MIP-a netačni, te da apsolutno nikakva dokumenta sa oznakom tajnosti nisu uništena. U saopštenju se navodi da se sva zaprimljena dokumentacija nalazi sačuvana na propisno obezbijeđenim lokacijama.

Pomoćnik ministra bezbjednosti u Sektoru zaštite tajnih podataka Mate Miletić rekao je ranije da je Zakonom o zaštiti tajnih podataka jasno definisan sistem pristupa, korišćenja, čuvanja i zaštite od neovlašćenog otkrivanja, uništavanja i zloupotrebe tajnih podataka, te da dokumentacija u MIP-u ne smije biti ni korišćena, a pogotovo ne smije biti uništavana bez valjane i propisane procedure.

Radmanović Dodik

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović rekao je juče da ne zna šta u MIP-u rade inspektori Ministarstva bezbjednosti BiH.

– Pratio sam informacije da ima uništavanja dokumentacije i čuo različite priče o tome. Ne treba praviti dramu ako se uništavala bezvrijedna dokumentacija, mada i za to moraju postojati posebne odluke. Ako se radi o vrijednoj dokumentaciji, onda će drama doći sama po sebi – rekao je Radmanović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ovo vjerovatno nije prvi put da se dokumentacija uništava.

– Očigledno je da je aktuelni ministar inostranih poslova pravio razne smicalice i malverzacije. Ima vremena da za to i odgovara – rekao je Dodik.

Ostavi poruku