Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je da dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine može da bude postignut istog trena ako na pločici za predstavljanje u fusnoti bude označeno da je prema Rezoluciji 1244, ističući da bi Srbija, odustajanjem od tog dokumenta, dala signal međunarodnoj zajednici da odustaje od Kosova.

On je istakao da su zahtjevi da Srbija odustane od Rezolucije 1244 uporni  i svakodnevni, te dodao  da Srbija neće odustati od ove rezolucije.

Stefanović smatra da će Priština, bez međunarodne zajednice, teško promijeniti svoj čvrst stav. „Oni su protiv bilo kakve upotrebe Rezolucije 1244. Naša strana daje svakodnevno različite ideje, modele i predloge. Priština ništa ne predlaže, već samo odbija svaku mogućnost dogovora i `kosovizuje` svaku našu ponudu. Oni su hrabreni da odbijaju Rezoluciju 1244, jer ih ona simbolički i suštinski podseća da nisu nezavisni“, rekao je Stefanović  za „Večernje novosti“.

Prema njegovim riječima, sagovornici iz međunarodne zajednice pozitivno reaguju na plan od četiri tačke za Kosovo iza kojeg stoji predsjednik Srbije Boris Tadić.

„To nije razrađen, gotov predlog, već konstruktivna inicijativa za postizanje kompromisa o važne četiri tačke. Predsednik Tadić je i rekao da je moguć čitav dijapazon rešenja – od dvojnog suvereniteta, Južnog Tirola, dve Nemačke, dve Irske… Predlog je koristan i potekao je u pravo vreme“, objasnio je Stefanović.

On je potvrdio da od dogovora sa Prištinom, u dobroj mjeri, zavisi i martovska kandidatura Srbije za članstvo u EU. „Učinićemo sve što je do nas. Ali, ne možemo da odustanemo od suštinskih državnih interesa. Nećemo zarad kandidature pogaziti Ustav i Rezoluciju 1244“, naglasio je Stefanović.

Odgovarajući na pitanje kakvu diplomatsku štetu Srbiji može da nanese referendum na sjeveru Kosova zakazan za 14. i 15. februar, Stefanović je rekao da je ova „politička akcija koju organizuju partijske centrale opozicionih stranaka u Beogradu izuzetno štetna po državne i nacionalne interese“.

„Referendum je nezakonit, a njegovo pitanje je potpuno nepotrebno jer svi znamo odgovor. Podižu se političke tenzije, a svetu i Prištini se šalje poruka da Srbi sa Kosova i Metohije ne slušaju državu Srbiju. Ta poruka priziva nestabilnost“, smatra Stefanović.

Ostavi poruku