Шеф српског преговарачког тима Борислав Стефановић изјавио је да договор о регионалном представљању Приштине може да буде постигнут истог трена ако на плочици за представљање у фусноти буде означено да је према Резолуцији 1244, истичући да би Србија, одустајањем од тог документа, дала сигнал међународној заједници да одустаје од Косова.

Он је истакао да су захтјеви да Србија одустане од Резолуције 1244 упорни  и свакодневни, те додао  да Србија неће одустати од ове резолуције.

Стефановић сматра да ће Приштина, без међународне заједнице, тешко промијенити свој чврст став. „Они су против било какве употребе Резолуције 1244. Наша страна даје свакодневно различите идеје, моделе и предлоге. Приштина ништа не предлаже, већ само одбија сваку могућност договора и `косовизује` сваку нашу понуду. Они су храбрени да одбијају Резолуцију 1244, јер их она симболички и суштински подсећа да нису независни“, рекао је Стефановић  за „Вечерње новости“.

Према његовим ријечима, саговорници из међународне заједнице позитивно реагују на план од четири тачке за Косово иза којег стоји предсједник Србије Борис Тадић.

„То није разрађен, готов предлог, већ конструктивна иницијатива за постизање компромиса о важне четири тачке. Председник Тадић је и рекао да је могућ читав дијапазон решења – од двојног суверенитета, Јужног Тирола, две Немачке, две Ирске… Предлог је користан и потекао је у право време“, објаснио је Стефановић.

Он је потврдио да од договора са Приштином, у доброј мјери, зависи и мартовска кандидатура Србије за чланство у ЕУ. „Учинићемо све што је до нас. Али, не можемо да одустанемо од суштинских државних интереса. Нећемо зарад кандидатуре погазити Устав и Резолуцију 1244“, нагласио је Стефановић.

Одговарајући на питање какву дипломатску штету Србији може да нанесе референдум на сјеверу Косова заказан за 14. и 15. фебруар, Стефановић је рекао да је ова „политичка акција коју организују партијске централе опозиционих странака у Београду изузетно штетна по државне и националне интересе“.

„Референдум је незаконит, а његово питање је потпуно непотребно јер сви знамо одговор. Подижу се политичке тензије, а свету и Приштини се шаље порука да Срби са Косова и Метохије не слушају државу Србију. Та порука призива нестабилност“, сматра Стефановић.

Ostavi poruku