Предсједник Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ Милорад Додик изјавио је да очекује да би за петнаестак дана могао да буде потврђен састав Савјета министара БиХ, а да се у међувремену ријеши преостали дио пакета у вези са законима о попису и о систему државне помоћи БиХ.

Додик је након разговора са предсједавајућим Савјета министара БиХ Вјекославом Бевандом у Бањалуци рекао да будући Савјет министара очекује хитна деблокада застоја плаћања инообавеза, додајући да је тај непотребан застој настао усљед неразумљивих ставова појединаца.

Он је истакао да ће успјех будућег Савјета министара зависити од тога колико ће се успјешно бавити економским питањима и проблематиком у оквиру надлежности БиХ.

„То обавезно подразумијева координацију са осталим нивоима власти“, рекао је Додик новинарима.

Додик је потврдио да су кандидати за министре у Савјету министара из СНСД-а Никола Шпирић и Средоје Новић, те да је СДС-ов кандидат Мирко Шаровић.

„У том погледу смо завршили активности и преостаје да се доставе биографије кандидата попуњене на одговарајућим формуларима, како би ствари могле да крену у даљу процедуру“, рекао је Додик.

Он је подсјетио и на потребу примјене одлуке суда у Стразбуру у предмету „Сејдић и Финци“ како би БиХ могла да аплицира за кандидатуру за пријем у ЕУ.

Констатујући да је завршен дио посла везан за консултације са политичким партијама потписницама договора, Беванда је рекао да је тај договор јасан и прецизан и да Савјет министара треба да га слиједи.

Он је изразио задовољство кадровским рјешењима за састав Савјета министара, рекавши да ће предложени кандидати бити дио компактног тима којем ће бити пружена шанса да квалитетно ради.

Беванда је рекао да ће у будућем Савјету министара, слиједећи постигнути договор политичких партија, бити потребно тражити договор уз уважавање свих и неопходну координацију са нижим нивоима власти.

Ostavi poruku