Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Milorad Dodik izjavio je da očekuje da bi za petnaestak dana mogao da bude potvrđen sastav Savjeta ministara BiH, a da se u međuvremenu riješi preostali dio paketa u vezi sa zakonima o popisu i o sistemu državne pomoći BiH.

Dodik je nakon razgovora sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom u Banjaluci rekao da budući Savjet ministara očekuje hitna deblokada zastoja plaćanja inoobaveza, dodajući da je taj nepotreban zastoj nastao usljed nerazumljivih stavova pojedinaca.

On je istakao da će uspjeh budućeg Savjeta ministara zavisiti od toga koliko će se uspješno baviti ekonomskim pitanjima i problematikom u okviru nadležnosti BiH.

„To obavezno podrazumijeva koordinaciju sa ostalim nivoima vlasti“, rekao je Dodik novinarima.

Dodik je potvrdio da su kandidati za ministre u Savjetu ministara iz SNSD-a Nikola Špirić i Sredoje Nović, te da je SDS-ov kandidat Mirko Šarović.

„U tom pogledu smo završili aktivnosti i preostaje da se dostave biografije kandidata popunjene na odgovarajućim formularima, kako bi stvari mogle da krenu u dalju proceduru“, rekao je Dodik.

On je podsjetio i na potrebu primjene odluke suda u Strazburu u predmetu „Sejdić i Finci“ kako bi BiH mogla da aplicira za kandidaturu za prijem u EU.

Konstatujući da je završen dio posla vezan za konsultacije sa političkim partijama potpisnicama dogovora, Bevanda je rekao da je taj dogovor jasan i precizan i da Savjet ministara treba da ga slijedi.

On je izrazio zadovoljstvo kadrovskim rješenjima za sastav Savjeta ministara, rekavši da će predloženi kandidati biti dio kompaktnog tima kojem će biti pružena šansa da kvalitetno radi.

Bevanda je rekao da će u budućem Savjetu ministara, slijedeći postignuti dogovor političkih partija, biti potrebno tražiti dogovor uz uvažavanje svih i neophodnu koordinaciju sa nižim nivoima vlasti.

Ostavi poruku