Тужилаштво БиХ обавијестило је Министарство унутрашњих послова РС о наредби о обустављању истраге у случају „Добровољачка“.

У обустави се, како је објавила Срна, наводи да је истрага против Ејупа Ганића, ратног члана Предсједништва БиХ, Јована Дивјака, генерала Армије РБиХ, и још 12 лица обустављена „због тога што та радња сама по себи не представља кривично дјело с обзиром да је конвој ЈНА представљао закониту војну мету“.

У обавјештењу Тужилаштва БиХ се каже да погибија седам официра и војника ЈНА као и рањавање десетина војника ЈНА представља кривично дјело због тога што је ватра на жртве отворена када су оне биле онеспособљене за борбу.

Такође, у обавјештењу Тужилаштва БиХ се наводи да ће наставити да проводи истрагу у циљу утврђивања идентитета директних починилаца ових радњи, као и других лица која би се могла сматрати одговорним.

„Истрагом је утврђено да се у вези са догађајима малтретирања рањених војних заробљеника у болници Кошево наведеним у кривичној пријави, само убодна рана нанесена Слободану Бојанићу и смрт Драгана Витковића могу сматрати кривичним дјелом“, наводи се у обавијести коју је потписао Џуд Романо, међународни тужилац.

Из Тужилаштва истичу да је истрага против свих осумњичених обустављена у вези са овим радњама због недостатка доказа да би се неко од њих могао сматрати одговорним.

„Истрага против свих осумњичених, осим против Хасана Ефендића, је такође обустављена због недостатка доказа да би се неко од њих могао сматрати одговорним за премлаћивање и малтретирање заробљеника у ФИС-у, Централном затвору и Штабу Територијалне одбране“, наводе из Тужилаштва.

Истрага против Ефендића, како кажу из Тужилаштва, остаје отворена и биће настављена у циљу утврђивања његове одговорности за ове радње, као и у циљу утврђивања идентитета директних починилаца тих радњи и других лица која би се могла сматрати одговорним.

Александар Џомбић, предсједник Владе РС, рекао је јуче у Бањалуци да ће МУП РС уложити приговор на одлуку Тужилаштва БиХ о обустављању истраге у случају „Добровољачка“ и у законском року га доставити у Тужилаштво БиХ.

Премијер РС је, након састанка са делегацијом Борачке организације РС, казао да је Влада РС тек данас званично добила одлуку Тужилаштва БиХ о обстављању истраге у случају „Добровољачка“, те да је МУП-у РС дат налог да професионално конципира приговор.

„Одлука о обустављању истраге је веома тешка за односе и правду у БиХ, она је срамна и понижавајућа за породице погинулих војника“, рекао је Џомбић и додао да је Тужилаштво БиХ таквом одлуком доказало да нема кредибилитет да се бави овим случајем и да на овакав начин урушава кредибилитет заједничких институција. Џомбић је рекао да за РС овај случај није затворен, те да га РС неће напустити.

„Користићемо све механизме да бисмо доказали и пред правду извели кривце и казнили их за оно што се десило у Добровољачкој улици“, нагласио је Џомбић.

Он сматра да не треба спекулисати шта би значило ако приговор буде одбачен, али и да ће свакако истрајати на ангажовању правосудног система РС по свим случајевима ратних злочина, а и по овом ако буде требало, са овим или новим доказима.

„Из наредбе ћемо видјети да ли је Тужилаштво БиХ у процесу узело у обзир све чињенице и доказе које је МУП РС доставио, а кроз стуктурални дијалог ћемо покушати да аргументовано елиминишемо неправилности које се налазе у правосудном систему БиХ“, рекао је Џомбић.

Пантелија Ћургуз, предсједник Борачке организације РС, рекао је да је одлука о обустављању истраге само једна у низу срамних одлука Тужилаштва БиХ и покушаја понижавања и ругања жртвама.

„Дуже времена указујемо на недопустив приступ, како се дио људи у Тужилаштву БиХ бави организованим криминалом и сматрамо да је потребно да у овој проблематици заједно и тимски дјелујемо и осмислимо начин како спријечити да Тужилаштво и Суд БиХ тако функционишу“, казао је Ћургуз и додао да треба подржати иницијативу да се донесе закон о стављању ван снаге постојећег Закона о кривичном поступку БиХ и да се покрене процедура доношења новог закона о Суду и Тужилаштву БиХ.

Ostavi poruku