Sporazum Srpske demokratske stranke sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata jedan je od strateški najznačajnijih poteza za budućnost Republike Srpske, kaže Mirko Šarović, bivše predsjednik RS i kandidat za ministra.

Zbog protivljenja ukidanju Vojske RS Mirko Šarović je u aprilu 2003. na zahtjev tadašnjeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna podnio ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH. Godinu dana kasnije, Ešdaun mu je zabranio svaki politički rad, a njegovo ime je dospjelo na crne liste EU i SAD. Uslijedile su optužnice, progon, zatvor.

Šaroviću su prošle godine ukinute sve sankcije. Sada se vratio na političku scenu BiH kao kandidat SDS za ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

– Za Dan RS Dodik vas je odlikovao, sad ste i formalno kandidat za ministra, kakav je osjećaj vratiti se iz izolacije?

– To je nemoguće opisati. Kao predsjednik RS, a potom član Predsjedništva BiH, uživao sam ugled, imao stotine prijatelja, a onda jednog dana svi počnu da vas izbjegavaju, telefon vam više ne zvoni, rijetki sa vama smiju da popiju kafu, u kuću vam upada NATO… Kada su me uhapsili u slučaju Privredne banke Srpsko Sarajevo, mislio sam da je neka greška. Ali kada su me dovezli u zatvor u Doboju znao sam da će to potrajati. Teško je opisati osjećaj dok prolazite kroz zatvor oborene glave, a ljudi vas gledaju. Zato je ovo više od satisfakcije za sve što smo proživjeli porodica i ja.

Da li ste znali šta vas čeka kada ste Ešdaunu rekli da nećete prihvatiti ukidanje Vojske RS? Da li biste ponovo sve isto uradili?

– Znao sam da slijedi težak period, ali sam smatrao da je interes RS iznad svakog pojedinca i da niko nema pravo da se sa tim igra. U tom smislu postupio bih isto. Sve što je potom nastupilo, podnosio sam sam, nisam želio uvlačiti ni SDS ni institucije RS. Sada bih možda uradio drugačije, angažovao bih partijsku infrastrukturu. Nedavno mi je Dodik rekao: „Čovječe, kako si izdržao? Ja bih digao revoluciju, ali ne bih u zatvor, ne bi im živ u šake“. Ali, nismo svi isti, ja sam svoj teret nosio sam.

Kada ste natjerani da podnesete ostavku u Predsjedništvu BiH, Dodik je rekao da „ne bi podnosili ostavku da niste krivi“. Danas ste dio zajedničkog tima SDS-a i SNSD-a u Sarajevu?

– U periodu od 2004. do 2005. SDS je odstupila od svojih izvornih principa. Neću reći da se to desilo mojim odlaskom. Dodik je tada preuzeo prostor SDS i, rekao bih, bio najbolji đak SDS. Da smo 1998, kada je iz kabineta izbačen predsjednik RS Nikola Poplašen, imali ovakav odnos SDS i SNSD, sve bi bilo drugačije.

Mnogi SDS-u zbog tog odnosa spočitavaju da je izgubio opozicionu oštrinu?

– Možda je SDS kod nekih zbog toga izgubila, ali je kod drugih i dobila. Važnije je što je RS dobila političku stabilnost. Vrijeme će pokazati da je sporazum SDS i SNSD na nivou BiH bio jedan od strateški najznačajnijih poteza za budućnost RS. Da smo bili razjedinjeni, partije iz Federacije ujedinjene u dva bloka – bošnjački (SDA i SDP) i hrvatski (HDZ i HDZ 1990) bi sigurno našle tačku razdora među nama preko koje bi krivicu za nefunkcionisanje institucija BiH prebacile na RS, tražeći međunarodni intervencionizam.

Život u sjenci krupnih pitanja

Može li BiH ići naprijed u vremenu u kome se vide samo jazovi?

– BiH će krenuti naprijed kada počnemo rješavati obična pitanja koja će svim građanima donijeti boljitak. Sve dok se na sto budu stavljala krupna pitanja poput korjenitih promjena dejtonskog Ustava, koja su teško rješiva i u zemljama koje nemaju tako surovu prošlost kao BiH, zemlja će stagnirati. Tek kada se uvaži realnost da u ovoj zemlji postoje dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, i kada se rješenja budu tražila u skladu sa tom realnošću, građanima BiH će biti bolje.

Prvo politička stabilnost

Kao budući ministar, šta smatrate prioritetima RS i BiH?

– Ekonomskog oporavka nema bez političke stabilnosti. Želim da budući Savjet ministara funkcioniše kao tim koji će raditi za dobrobit svih u BiH i koji će ovdje stvoriti političku stabilnost. Time ćemo otvoriti vrata za strane investicije, a znamo da nam investitori sada bježe iz zemlje. I entitetske vlade i Savjet ministara zajedno moraju raditi na poboljšanju ambijenta za ulaganja, podsticanju domaće proizvodnje i iskorišćavanju domaćih resursa.

Ostavi poruku