Свечаним пресијецањем врпце данас је отворена новоизграђена фискултурну сала у склопу Гимназије и Средње стручне школе „Петар Кочић“ у Зворнику.

Објекат су отворили Александар Џомбић, премијер РС, Нада Тешановић, министар породице, омладине и спорта РС, Антон Касиповић, министар просвјете и културе РС, те Зоран Стевановић, начелник општине Зворник.

Изградња сале, површине 500 квадратних метара, коштала је 530.000 марака, од чега је, из Развојног програма, Влада РС издвојила око 360.000 марака, док је остала средства обезбиједила локална заједница.

„Ово је један од 120 пројеката из Развојног програма Владе РС у вриједности од 90 милиона марака. Тим средствима смо изградили петнаестак спортских дворана и адаптирали више од 20, али још имамо школа у којима то питање није ријешено. Лијепо је да на овакав начин обиљежавамо почетак другог полугодишта“, казао је Касиповић и подсјетио да су средствима из овог програма у Зворнику изграђене и школе у Каракају и Брањеву, Дом омладине, те фискултурна сала у Челопеку.

Тешановићева је оцијенила да свака школска сала уједно значи и успјех спорта Републике Српске.

„Овакав догађај је значајан не само за Зворник, него и за РС и спорт у њој, јер сигурно да ће бољи услови рада у настави физичког васпитања допринијети развоју спорта“, истакла је она.

Џомбић је, током обраћања ученицима, професорима и бројним гостима, рекао да је ово још један успјешно реализован пројекат из Развојног програма.

„И овај је, као и остале, предложио начелник општине. Један од стратешких праваца развоја РС јесте управо образовање и знање“, истакао је он.

Џомбић се током посјете Зворнику састао с руководством Фабрике глинице „Бирач“, а касније у Милићима и с руководством компаније „Боксит“. Премијер РС је најавио да ће се на дневном реду Владе РС у наредних 10 до 15 дана наћи кредитни захтјев Фабрике глинице „Бирач“ из Зворника од 25 милиона КМ, колико је потребно да би био реализован пројекат преласка с гаса на чврсто гориво у производном процесу.

„Имамо веома значајне развојне програме који се доводе у питање уколико се не реагује правовремено. Вјерујем да се премијер након обиласка фабрике и разговора увјерио да је то инвестиција која треба да има приоритет“, нагласио је Рајко Дукић, предсједник „Боксита“.

Средства за аутопут

Александар Џомбић, премијер РС, јуче је потврдио да ће 150 милиона евра за изградњу дионице аутопута Добој – Прњавор бити обезбијеђено од Европске банке за обнову и развој. Он је рекао да је РС добила прелиминарну одлуку Европске инвестиционе банке, која је спремна да финансира дионицу пута Бањалука – Прњавор.

Ostavi poruku