Авганистански војник који је убио четири француска војника рекао је да је то учинио због недавног видео снимка на коме се виде амерички маринци како уринирају по тијелима талибанских бораца, рекли су безбједносни извори.

Напад на војнике, који су били ненаоружани, догодио се у петак у бази на истоку Авганистана. У овом нападу повријеђено је 15 француских војника, од тога осам веома тешко.

„Током испитивања авганистански војник рекао је да је то учинио када је видио снимак на коме амерички војници уринирају по тијелима талибана“, пренио је официр авганистанске армије.

Ухапшени авганистански војник навео је да му је додатни мотив био видео снимак на коме британски војници злостављају авганистанску дјецу, рекао је извор у Министарству одбране.

Мање од седам дана након објављивања снимка са маринцима британска војна полиција ухапсила је два војника због злостављања авганистанског дјечака и дјевојчице узраста 10 година, што су и снимили.

Портпарол британске амбасаде у Кабулу рекао је да је истрага о овом случају у току.

У међувремену, авганистански предсједник Хамид Карзаи изјавио је данас да убиство четири француска војника представља „изолован појединачни чин“ и не одсликава бијес авганистанског народа.

Карзаи је, послије састанка с француским министром одбране Жераром Лонгеом, који је допутовао у Авганистан након убиства, у петак, изразио жаљење због овог инцидента.

„Напад авганистанског војника на француске снаге не представља бијес авганистанског народа, већ само изолован појединачни чин“, казао је Карзаи, преноси Франс прес.

Лонге је отпутовао у Авганистан како би процијенио безбједносну ситуацију на терену, дан пошто је предсједник Француске Никола Саркози најавио да ће можда убрзати повлачење контингента од око 3.600 војника, који се већ десет година боре у тој земљи.

Само неколико сати раније, четворица ненаоружаних припадника француског контингента су убијени, а 15 их је рањено, од којих осам тешко, када је на њих отворио ватру авганистански војник у бази Каписа, на истоку Афганистана.

Двадесетједногодишњи Авганистанац, идентификован као Абдул Мансур, ухапшен је одмах послије убиства.

Талибани су, у међувремену, саопштили да истражују да ли је авганистански војник био повезан с побуњеницима, напомињући да поједине нападе авганистанских војника подстичу искључиво патриотизам и бијес према „непријатељу освајачу“.

Ostavi poruku