Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је „Гласу Српске“ да већ шест година нико у БиХ не зна тачно шта се дешавало са делаборисаним средствима од уништавања вишка наоружања и војне опреме у БиХ.

Истакла је да се у БиХ више не смије олако прелазити преко силних пропуста који годинама прате процес уништавања вишка наоружања и да је ради расвјетљавања силних афера које су пратиле овај процес формирана Истражна комисија.

– Истражна комисија коју су формирала оба дома Парламента БиХ треба ускоро да почне са радом и има задатак да утврди и разјасни све уочене пропусте и слабости које су пратиле уништавање оружја, муниције и минско-експлозивних средстава. Евидентно је да је оружје које је евидентирано као уништено, из БиХ и јавним и тајним каналима одлазило на друге дестинације па чак и у земље које су под ембаргом Уједињених нација – рекла је Мајкићева.

Казала је да ће Истражна комисија сигурно истрајати у свом задатку, утврдити пропусте и сву документацију уступити Тужилаштву БиХ које ће покренути кривичне пријаве и оптужнице према појединцима који су се у цијелом процесу неодговорно понашали.

Истакла је и да је чињеница да су оружје, муниција и минско-експлозивна средства изузимани из складишта без валидне пописне документације и да данас нико у БиХ не зна какво је стање у складиштима и шта је уништено, а шта још чека на уништавање.

Нагласила је да је Заједничка комисија затражила од Министарства одбране и Оружаних снага БиХ да се изврши детаљан попис у складиштима, што до данас није учињено.

– Детаљан попис мора да се направи, јер ће стање у складиштима показати шта се све дешавало у претходном периоду од доношења Закона о одбрани до данас. Сигурна сам, према подацима које имамо, да су оружје, муниција и минско-експлозивна средства цурили на све стране и да су магацини ОС БиХ служили као складишта за поједине комерцијалне фирме у ФБиХ које су се из њих снабдијевале и извозиле га и продавале којекуда – тврди Мајкићева.

Истакла је да је недопустиво да ни Заједничка комисија за одбрану и безбједност, ни Предсједништво, па ни јавност нису упознати са епилогом истраге и комплетним извјештајем Министарства одбране у вези са уништавањем 506 тона муниције, као пилот пројекат којим су требале да буду верификоване процедуре уништавања направљене у радионици у Зеници у марту 2010. године.

Додала је да ће бити занимљиво видјети како ће се понашати нова постава Министарства одбране, које још није Предсједништву доставило извјештај о пропустима који су се десили током уништавања 506 тона муниције. Недопустиво је да се цијели случај стави ад акта доласком нове гарнитуре у МО.

– То се неће десити ако Предсједништво БиХ то питање буде држало актуелним. Закључак Предсједништва БиХ је био да МО хитно сачини извјештај о томе гдје и како је нестало 11,5 тона експлозива ТНТ и других средстава насталих делаборацијом. Aко је, рецимо, количина експлозива која је недавно откривена у „Борику“, а ријеч је о неколико килограма експлозива, могла да уништи халу, онда можемо само претпоставити шта би се могло учинити са 11,5 тона тог истог експлозива који су продати ко зна коме – рекла је Мајкићева.

Радмановић

У Кабинету члана Предсједништва БиХ из РС Небојше Радмановића казали су да осим једне информације, Министарство одбране БиХ није доставило ниједан други документ по закључцима Предсједништва БиХ, који се односе на цјеловиту анализу пропуста у процесу пилот пројекта уништавања вишка наоружања. Није достављена ни информација о спроведеном поступку утврђивања дисциплинске и друге одговорности у вези са случајем нестанка експлозива и тромблонских мина, као ни план мјера за отклањање утврђених недостатака и унапређење рада у овој области.

Ostavi poruku