Србија има реалне шансе да крајем фебруара постане кандидат за чланство у ЕУ, рекао је данас у Бриселу министар спољних послова Немачке Гвидо Вестервеле, а Радио Слободна Европа преноси из Брисела утисак да је Немачка спремна да попусти.

Министар спољних послова Немачке је, уз оцену да Србија има реалне шансе да у фебруару добије статус кандидата, подсетио да пре тога Србија треба да испуни већ познате услове и указао да време за то истиче.

Вестервеле је поновио да Немачка остаје јасно посвећена европској перпективи Србије.

Он је додао да услови које је Европски савет поставио 9. децембра показују пут Србији и нагласио и Београд и Приштина морају да их испуне.

У закључцима Европског савета од 9. децембра се тражи да Београд постигне споразум о регионалном представљању
Приштине, да се спроведу досад постигнути договори, и да се Еулексу помогне у вршењу мандата на Косову.

„Постоје реалне шансе за позитивну одлуку Савета крајем фебруара. До тада сви треба напорно да раде, да се ова могућност искористи док је још увек отворена“, изјавио је Вестервеле и додао да нема простора да се игра на време.

Министар иностраних послова Србије Вук Јеремић, након састанка са Вестервелеом изјавио је да сада постоји много боље разумевање између Србије и Немачке кад је реч о Косову, као и да ће Србија напорно радити да би у фебруару добила кандидатуру.

Јеремић је казао да сада постоји много боље разумевање и у вези са статусом кандидата за чланство Србије у Европској унији, те да је разговор био изузетно користан.

„Обе стране имају исти циљ, а то је позитивна одлука о статусу кандидата за Србију за неколико недеља“, рекао је Јеремић.

Шеф српске дипломатије је изјавио да је са Вестервелеом договорио механизам наставка консултација на највишем нивоу са Немачком, чији ће глас бити од кључног значаја приликом одлуке о кандидатури Србије крајем фебруара.

Он је, међутим, рекао да би било незахвално погнозирати коначни резултат напора да се добије статус кандидата и додао да је ће се са Вестервелеом поново састати за десетак дана у Минхену, на конференцији о безбедности Европе.

Радио Слободна Европа оценила је данас, у извештају са министарског састанка ЕУ у Бриселу, да се стиче утисак да је Немачка спремна да попусти по питању српске кандидатуре за чланство у Унији.

„Из неких извора би се дало закључити, иако то нико није отворено рекао, да Немачка постаје нешто флексибилнија по питању српске кандидатуре. Изгледа да би она Србији могла одобрити статус кандидата већ у фебруару и то без инсистрирања на услову да Србија реши проблем представљања Косова на регионалним форумима. Захтев би био само да се у решавању тог проблема постигне напредак“, пренела је Слободна Европа.

Радио наводи да је до његовог извештача дошла информација да је састанак између Вестервелеа и Јеремића био врло срдачан и да заиста изгледа да је Немачка спремна да мало попусти“.

Ostavi poruku