Руководства Савеза независних социјалдемократа и Српске демократсике странке договорила су да ће министарска мјеста за представнике Републике Српске у Савјету министара БиХ припасти Николи Шпирићу и Средоју Новићу из СНСД-а и Мирку Шаровићу из СДС-а, као и да ће заједнички наступати током предстојећих разговора са мандатаром Вјекославом Бевандом.

СДС и СНСД сматрају да је неопходно убрзати процедуру формирања Савјета министара, те да ће се на сједницама оба дома Парламентарне скупштине БиХ ријешити питања закона о попису становништва и закона о систему државне помоћи онако како је договорено на састанку лидера шест политичких странака.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ове двије странке неће оспоравати кандидате из Федерације БиХ, али да очекују и да њихови кандидати не буду оспоравани са друге стране, јер је суштина Савјета министара да се саставља а не бира.

Додик је изразио сумњу да би се у ситуацији у вези са усвајањем буџета БиХ могао отворити проблем рјешавања других питања која су дио заједничког пакета договора лидера шест најјачих странака у БиХ, односно буџета, система државне помоћи и пописа становништва.

„Имамо довољно времена да закажемо заједничку сједницу два дома Парламентарне скупштине БиХ на којој би рјешавали питања закона о попису и закона о систему државне помоћи и једнократно их ријешили“, рекао је Додик.

Он је додао да се код усвајања буџета, који је договорен у обиму извршења за претходну годину, поново покушава проширити његов обим за више од 100 милиона КМ, што је већ узроковало проблем у сервисирању иностране помоћи.

Предсједник СДС-а Младен Босић рекао је да на основу ситуације у вези са усвајањем буџета БиХ постоје индиције да неке политичке снаге из Федерације БиХ и даље желе да блокирају провођење договора шест политичких лидера у десембру.

Он је рекао проблем представља питање да ли ће партнери из Федерације БиХ испоштовати договор шест политичких лидера о законима о попису становништва и систему државне помоћи.

Босић је оцијенио да су министри из РС екипа која је способна да изнесе оно што Српска очекује од Савјета министара, али да процес формирања није завршен све до тренутка док се нови Савјет министара не изгласа.

„Имамо неке захтјеве које ћемо изнијети мандатару Вјекославу Беванди у директним контактима, прије свега очекујемо да се проведе читав пакет договора о Савјету министара, али и о буџету и законима о попису и систему државне помоћи“, рекао је Босић.

Он је упозорио да, уколико би се проблематизовало неко од ових питања то могло довести до потпуног застоја у формирању Савјета министара и до краја импленетације изборних резултата из 2010. године.

Ostavi poruku