Предсједник СДА Сулејман Тихић рекао је данас да би неко требало да одговара за то што су у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године убијени људи, истичући да су неки починиоци идентификовани.

„Војно и политичко руководство није одговорно. Почињени су појединачни злочини и неки починиоци су идентификовани, а неки нису“, рекао је Тихић, додавши да се треба окренути будућности, а прошлост оставити судовима.

Он је нагласио да не треба дозволити да политичари својим коментарима утичу на доношење судских одлука, без обзира колико се оне некоме свиђале или не свиђале.

Тихић је за ОБН телевизију рекао да је буџет БиХ био подстицај за договор о формирању Савјета министара БиХ. У том договору нема побједника, а добили су сви – и БиХ и ентитети и грађани, додао је он.

Он сматра да ће овај сазив Савјета министара БиХ радити много боље од досадашњег, јер је “предсједавајући Вјекослав Беванда прагматичан човјек који ће се трудити да рјешава проблеме, а не да их ствара, и да што мање политизује сва питања“.

На питање да ли ће доћи до реконструкције Владе ФБиХ, Тихић је рекао да је свака влада подложна реконструкцији и то не би требало да буде табу.

„То зависи како ради Влада, а за сада сматрам да ради добро. Други фактор је како ће функционисати коалиција у Савјету министара и кантонима СДП – СДА – ХДЗ“, рекао је Тихић, додавши да ће вријеме показати да ли ће два ХДЗ-а ући у федералну Владу

Тихић је нагласио да закон о полицији у ФБиХ нећи проћи у предложеном тексту јер се питање именовања директора и комесара ставља под већи политички утицај и контролу, а тиме се угрожава самосталност полиције.

„Ако Влада може смијенити директора полиције, онда ће он морати водити рачуна кад води поступке да не захвати некога од владине или парламентарне већине“, појаснио је Тихић.

Ostavi poruku