Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je danas da bi neko trebalo da odgovara za to što su u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine ubijeni ljudi, ističući da su neki počinioci identifikovani.

„Vojno i političko rukovodstvo nije odgovorno. Počinjeni su pojedinačni zločini i neki počinioci su identifikovani, a neki nisu“, rekao je Tihić, dodavši da se treba okrenuti budućnosti, a prošlost ostaviti sudovima.

On je naglasio da ne treba dozvoliti da političari svojim komentarima utiču na donošenje sudskih odluka, bez obzira koliko se one nekome sviđale ili ne sviđale.

Tihić je za OBN televiziju rekao da je budžet BiH bio podsticaj za dogovor o formiranju Savjeta ministara BiH. U tom dogovoru nema pobjednika, a dobili su svi – i BiH i entiteti i građani, dodao je on.

On smatra da će ovaj saziv Savjeta ministara BiH raditi mnogo bolje od dosadašnjeg, jer je “predsjedavajući Vjekoslav Bevanda pragmatičan čovjek koji će se truditi da rješava probleme, a ne da ih stvara, i da što manje politizuje sva pitanja“.

Na pitanje da li će doći do rekonstrukcije Vlade FBiH, Tihić je rekao da je svaka vlada podložna rekonstrukciji i to ne bi trebalo da bude tabu.

„To zavisi kako radi Vlada, a za sada smatram da radi dobro. Drugi faktor je kako će funkcionisati koalicija u Savjetu ministara i kantonima SDP – SDA – HDZ“, rekao je Tihić, dodavši da će vrijeme pokazati da li će dva HDZ-a ući u federalnu Vladu

Tihić je naglasio da zakon o policiji u FBiH neći proći u predloženom tekstu jer se pitanje imenovanja direktora i komesara stavlja pod veći politički uticaj i kontrolu, a time se ugrožava samostalnost policije.

„Ako Vlada može smijeniti direktora policije, onda će on morati voditi računa kad vodi postupke da ne zahvati nekoga od vladine ili parlamentarne većine“, pojasnio je Tihić.

Ostavi poruku