Danas se navršava 19 godina od kada su hrvatske oružane snage izvršile agresiju pod nazivom „Maslenica“ na Ravne Kotare, južne dijelove Republike Srpske Krajine (RSK), tokom koje je poginulo 348 Srba, među kojima 35 žena i troje djece.

U Hrvatskoj za ove zločine još niko nije procesuiran.

U ovoj, trećoj po redu agresiji Hrvatske na zaštićenu zonu UN, osam lica se još vodi kao nestalo, nekoliko sela je uništeno, a u zbjegovima je umrlo još 165 lica, uglavnom starije populacije.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je Srni da nije optimista da će nova hrvatska vlast nešto učiniti povodom ovog zločina, kao što nisu ni prethodne, iako će hrvatsko pravosuđe biti pod pažnjom međunarodne zajednice nakon potpisivanja pretpristupnog sporazuma Hrvatske za ulazak u EU.

Prema njegovim riječima, iako je agresija izvršena na zaštićenu zonu UN i pred očima brojnih pripadnika Unprofora, do sada ni pred međunarodnim, niti pred domaćim sudovima, niko nije procesuiran za zločine nad Srbima počinjene u ovoj akciji.

U toj agresiji najviše su stradala tri srpska sela – Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mješovita sela Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

Srbi iz ovih sela su ubijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore, njihova bogata imanja su opljačkana, opustošena i uništena, a kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, oskrnavljeni ili porušeni.

Među njima su i Dvori Janković Stojana u Islamu Grčkom sa crkvicom Svetog Georgija u kojoj je sahranjen poznati književnik Vladan Desnica, crkve Svetog Georgija u Smokoviću i Svetog Ilije u Kašiću.

Jedan od težih zločina, već prvog dana agresije, dogodio se na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice Unprofora, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije, mučki iz zasjede ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine (SVK) s područja Gračaca.

Operaciju „Maslenica“ planirali su i izveli hrvatski generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje tadašnjeg predsjednika države i vrhovnog komandanta oružanih snaga Hrvatske Franje Tuđmana.

Tadašnji načelnik artiljerije sektora „Velebit“ bio je Agim Čeku, donedavni predsjednik Vlade Kosova, od čijih je granata najviše civila stradalo.

Štrbac navodi da je Čeku učestvovao i u akcijama „Medački džep“ i „Oluja“ i da je dobio hrvatski čin brigadnog generala. Nakon toga bio je komandant OVK na Kosovu, pa Kosovskog zaštitnog korpusa. Po potjernici Srbije hapšen je najmanje četiri puta, ali je uvijek oslobađan na intervenciju međunarodne zajednice.

Ostavi poruku