Postoji realna opasnost da BiH postane nefunkcionalna crna rupa, kaže nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun. Milorad Dodik planira da BiH učini potpuno nefunkcionalnom, a bošnjačke stranke mnogo više pažnje posvećuju Federaciji nego državi, kaže Ešdaun.

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun izjavio je da BiH ide ka raspadu i da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik planira da državu učini potpuno nefunkcionalnom, „kako bi svi odustali od nje“.

 Jedanaest godina je BiH išla putem jedinstva, funkcionalnosti i prema Evropskoj uniji, ali proteklih pet, šest godina dinamika se promenila i ide u suprotnom pravcu, ocenio je Ešdaun.Prema njegovim rečima, „postoji realna opasnost da BiH postane nefunkcionalna crna rupa“, zbog čega „političari moraju preuzeti odgovornost i delovati konstruktivnije u interesu građana“.“Opasnost je dinamika koja ide prema raspadu, a ne jedinstvu. To je počeo Dodik, kada mu je međunarodna zajednica dozvolila da preti reformama, nezavisnom pravosuđu, državnom fiskalnom sistemu i drugim državnim strukturama koje su građene 11 godina“, navodi britanski diplomata.

„Čak i bošnjačke stranke, poput SDA, sada mnogo više pažnje posvećuju Federaciji nego državi. To znači da Bosna ide unazad, prema situaciji u kojoj postoje samo dva entiteta, a države je sve manje, rekao je Ešdaun.

Pedi Ešdaun ocenjuje da EU treba da razgovara samo sa onima koji su za jačanje države, a ne za raspad.

„Nastavak napretka Beograda prema EU mora biti uslovljen time da Srbija eksplicitno kaže da je protiv bilo čega što slabi državu BiH“, rekao je Ešdaun. Bivši visoki predstavnik u BiH ističe da EU mora da bude energičnija u korišćenju mehanizama pritiska.

Ostavi poruku