Постоји реална опасност да БиХ постане нефункционална црна рупа, каже некадашњи високи представник Педи Ешдаун. Милорад Додик планира да БиХ учини потпуно нефункционалном, а бошњачке странке много више пажње посвећују Федерацији него држави, каже Ешдаун.

Бивши високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Педи Ешдаун изјавио је да БиХ иде ка распаду и да председник Републике Српске Милорад Додик планира да државу учини потпуно нефункционалном, „како би сви одустали од ње“.

 Једанаест година је БиХ ишла путем јединства, функционалности и према Европској унији, али протеклих пет, шест година динамика се променила и иде у супротном правцу, оценио је Ешдаун.Према његовим речима, „постоји реална опасност да БиХ постане нефункционална црна рупа“, због чега „политичари морају преузети одговорност и деловати конструктивније у интересу грађана“.“Опасност је динамика која иде према распаду, а не јединству. То је почео Додик, када му је међународна заједница дозволила да прети реформама, независном правосуђу, државном фискалном систему и другим државним структурама које су грађене 11 година“, наводи британски дипломата.

„Чак и бошњачке странке, попут СДА, сада много више пажње посвећују Федерацији него држави. То значи да Босна иде уназад, према ситуацији у којој постоје само два ентитета, а државе је све мање, рекао је Ешдаун.

Педи Ешдаун оцењује да ЕУ треба да разговара само са онима који су за јачање државе, а не за распад.

„Наставак напретка Београда према ЕУ мора бити условљен тиме да Србија експлицитно каже да је против било чега што слаби државу БиХ“, рекао је Ешдаун. Бивши високи представник у БиХ истиче да ЕУ мора да буде енергичнија у коришћењу механизама притиска.

Ostavi poruku