Врховни суд у Чилеу осудио је двојицу пензионисаних генерала на трогодишњи кућни притвор због продаје оружја Хрватској прије 20 година, чиме су кршили ембарго УН.

Пошиљка од 36 сандука оружја и муниције, која је била камуфлирана као хуманитарна помоћ, заплијењена је 1991. године у Мађарској.

За нелегалну продају оружја Хрватској 1991. године, пошто је у то вријеме на снази био ембарго УН, осуђени су Ектор Летељер Скинер и Висенте Родригез Бустос и још седам војних лица, јавља Би-Би-Си. Казне су изречене у петак, али није прецизирано колике су изречене казне осталим војним лицима.

Испоставило се да је у операцију испоруке оружја био уплетен и бивши чилеански диктатор Аугусто Пиноче и пријетила му је оптужница, али је преминуо 2006. године.

Са овим случајем био је повезан и чилеански пуковник Герардо Убер који је био убијен 1992. године, пошто је свједочио пред војним судом у истрази о шверцу оружја. Његова смрт прво је третирана као самоубиство, али су прошле године четворица официра ухапшена због његовог убиства.

Асошиејтед прес наводи да је Убера неко упуцао прије него што је бачен са једног моста и да његово убиство никада није било разријешено. Америчка новинска агенција истиче да није утврђена одговорност Уберовог надређеног, генерала Карлоса Крума у случају са оружјем, а који је свједочио да је илегалну продају оружја одобравао лично Пиноче.

Бивши предсједник Аргентине Карлос Менем прошле године ослобођен је навода за умијешаност у илегалну продају оружја Хрватској, додаје Би-Би-Си.

 

Ostavi poruku