Turski režiser Nuri Bilge Džejlan održaće večeras radionicu nakon projekcije svog filma „Kasaba“ iz 1997. godine, dok će film „Bilo jednom u Anadoliji“, koji je snimljen u koprodukciji sa BiH, biti prikazan sutra u okviru „Savremenih tedencija“.

Turski režiser došao je na festival Emira Kusturice „Kustendorf“ uprkos apelu Udruženja „Majki Srebrenice“ da turski režiseri ignorišu ovaj festival.

Džejlan izjaio je juče nakon dolaska na Mokru Goru da je upravo zbog toga imao još veću želju dođe.

„Ne znam još šta ću tačno raditi na `Kustendorfu`. Bio sam radoznao u vezi sa ovim mjestom. Emir je moj prijatelj, a volim i njegove filmove. Slušao sam o ovom mjestu od drugih ljudi i prijatelja koji su dolazili ranije. Čuo sam dobre stvari. Put je bio veoma zanimljiv. Pogled je divan i navede vas da razmislite ponovo o životu. Kada na svijet gledate sa visine, počnete da razmišljate o životu u svakoj kolibi“, rekao je Džejlan.

Kusturica je pozdravio gosta i rekao da je njegov dolazak najljepša stvar, osim umjetnosti i filmova, poslije svega što mu se desilo u Antaliji.

Nuri Bilge počasni gost na Kustendorfu i održaće radionicu nakon projekcije svog filma „Kasaba“ iz 1997. godine, dok će film „Bilo jednom u Anadoliji“, koji je snimljen u koprodukciji sa BiH, biti prikazan sutra u okviru „Savremenih tedencija“.

Turski dnevni list „Hurijet“ objavio je će na „Kustendorfu“ učestvovati njihov režiser Nuri Bilge Džejlan, a u tekstu su podsjetili da je Emir Kusturica bio izabran za člana žirija na festivalu „Golden Orange“ u Antaliji prije dve godine, ali se povukao zbog kritika kojima je bio izložen u Turskoj zbog izjava o ratu u BiH.

Turskog režisera su na Mećavniku, gdje se održava festival, dočekali Emir Kusturica sa suprugom Majom i sinom Striborom, poslužili ga pogačom i poželjeli mu dobrodošlicu.

„Da je sreće, svaka kuća u Srbiji imala bi helikopter!“, našalio se Emir nakon srdačnog pozdrava, kom je prethodila Džejlanova priča o fantastičnom letu helikopterom od Beograda do Mećavnika.

Na „Kustendorfu“ danas će biti prikazan film „Crvenkapa“ autora Zorana Tairovića, gdje je poznata bajka poslužila autoru kao dramaturška okosnica za priču o rasizmu, (neo)nacizmu, nasilju. Riječ je o poetskom filmu o slobodi, humanosti i dostojanstvu ljudskog roda.

Biće prikazan i film „Balkanska zvijezda“ ruskog autora Andreja Gligorijeva i Džejlanova „Kasaba“.

Za danas je planirano i prikazivanje filma „Zaustavljen na putu“, njemačkog režisera Andreasa Dresena, koji će potom održati radionicu.

Od 20 časova biće prikazani filmovi „Osmjeh“ meksičkog režisera Gil Gonzales Penila, zatim amečičko portugalski film „Putovanje“ režisera Simao Kajata i „Marina“ Sonje Karpunine iz Rusije.

U ponoć će biti održan koncert trubača Bobana i Marka Markovića.

Ostavi poruku