Турски режисер Нури Билге Џејлан одржаће вечерас радионицу након пројекције свог филма „Касаба“ из 1997. године, док ће филм „Било једном у Анадолији“, који је снимљен у копродукцији са БиХ, бити приказан сутра у оквиру „Савремених теденција“.

Турски режисер дошао је на фестивал Емира Кустурице „Кустендорф“ упркос апелу Удружења „Мајки Сребренице“ да турски режисери игноришу овај фестивал.

Џејлан изјаио је јуче након доласка на Мокру Гору да је управо због тога имао још већу жељу дође.

„Не знам још шта ћу тачно радити на `Кустендорфу`. Био сам радознао у вези са овим мјестом. Емир је мој пријатељ, а волим и његове филмове. Слушао сам о овом мјесту од других људи и пријатеља који су долазили раније. Чуо сам добре ствари. Пут је био веома занимљив. Поглед је диван и наведе вас да размислите поново о животу. Када на свијет гледате са висине, почнете да размишљате о животу у свакој колиби“, рекао је Џејлан.

Кустурица је поздравио госта и рекао да је његов долазак најљепша ствар, осим умјетности и филмова, послије свега што му се десило у Анталији.

Нури Билге почасни гост на Кустендорфу и одржаће радионицу након пројекције свог филма „Касаба“ из 1997. године, док ће филм „Било једном у Анадолији“, који је снимљен у копродукцији са БиХ, бити приказан сутра у оквиру „Савремених теденција“.

Турски дневни лист „Хуријет“ објавио је ће на „Кустендорфу“ учествовати њихов режисер Нури Билге Џејлан, а у тексту су подсјетили да је Емир Кустурица био изабран за члана жирија на фестивалу „Голден Оранге“ у Анталији прије две године, али се повукао због критика којима је био изложен у Турској због изјава о рату у БиХ.

Турског режисера су на Мећавнику, гдје се одржава фестивал, дочекали Емир Кустурица са супругом Мајом и сином Стрибором, послужили га погачом и пожељели му добродошлицу.

„Да је среће, свака кућа у Србији имала би хеликоптер!“, нашалио се Емир након срдачног поздрава, ком је претходила Џејланова прича о фантастичном лету хеликоптером од Београда до Мећавника.

На „Кустендорфу“ данас ће бити приказан филм „Црвенкапа“ аутора Зорана Таировића, гдје је позната бајка послужила аутору као драматуршка окосница за причу о расизму, (нео)нацизму, насиљу. Ријеч је о поетском филму о слободи, хуманости и достојанству људског рода.

Биће приказан и филм „Балканска звијезда“ руског аутора Андреја Глигоријева и Џејланова „Касаба“.

За данас је планирано и приказивање филма „Заустављен на путу“, њемачког режисера Андреаса Дресена, који ће потом одржати радионицу.

Од 20 часова биће приказани филмови „Осмјех“ мексичког режисера Гил Гонзалес Пенила, затим амечичко португалски филм „Путовање“ режисера Симао Кајата и „Марина“ Соње Карпунине из Русије.

У поноћ ће бити одржан концерт трубача Бобана и Марка Марковића.

Ostavi poruku