Arid Uka (21), Albanac sa Kosova, koji je u martu 2011. godine ubio dva američka vojnika na frankfurtskom aerodromu, boravio je u ilegalnom islamističkom kampu u Zenici 2010. godine, gdje je prošao obuku rukovanja oružjem.

Potvrdio je to neimenovani svjedok koji živi u Štutgartu, pišu njemački mediji.

Frankfurtski okružni sud, na kojem se sudi Uki, potvrdio je njemačkim medijima da bi jedan svjedok trebalo da da iskaz da je Uku vidio u Zenici u ljeto 2010, tokom zajedničke molitve s ljudima koji pripadaju vehabističkom pokretu.

„Ukoliko se ove informacije ispostave kao tačne, moramo poći od toga da imamo posla sa islamskim teroristom koji je prošao kroz obuku rukovanja vatrenim oružjem“, saopštio je sudija koji vodi predmet.

Kako je prenio štutgartski dnevni list „Stuttgarter Zeitung“, svjedok je ratni reporter koji ima i jake dokaze za povezanost Uke sa vehabističkim pokretom u BiH.

Sud je potvrdio da je neimenovani svjedok trebalo da svjedoči u četvrtak, ali da ima grip, pa je svjedočenje prolongirano za 2. februar, dok je izricanje presude zakazano za osam dana kasnije.

Uka je, prema pisanju njemačkog „Die Welta“, u četvrtak odbacio da je boravio u bilo kakvom kampu za obuku korištenja oružja u Zenici.

„Toga ljeta sam bio na Kosovu, u posjeti svojoj porodici“, rekao je on.

Dio istražilaca sumnja u autentičnost navoda svjedoka, a među njima je, kako piše „Die Welt“, neimenovani inspektor njemačke savezne policije, koji kaže da postoje protivrječnosti između izjava tog svjedoka i do sada provedene istrage u Njemačkoj.

U dosadašnjem procesu Uka je priznao da je ubio vojnike te da je dvojicu ranio, a kao razlog je naveo osvetu zbog američke intervencije u Avganistanu. Do napada je došlo kada je Uka na aerodromu zaustavio jednog američkog vojnika tražeći cigaretu, dok je stvarni razlog bio da sazna da li je vojnik na putu za Avganistan. Kada je dobio potvrdan odgovor, krenuo je za njim do vojnog autobusa ispred terminala i počeo pucati po vojnicima. Kada mu se „zakočio“ pištolj pokušao je pobjeći, ali su ga brzo uhvatili američki vojnici i pripadnici aerodromskog obezbjeđenja i policije.

Tužilaštvo za Uku traži kaznu doživotnog, najstrožeg zatvora, čime bi bilo onemogućeno puštanje na slobodu nakon odsluženih 15 godina, dok se odbrana zalaže za blažu zatvorsku kaznu.

Ostavi poruku