Арид Ука (21), Албанац са Косова, који је у марту 2011. године убио два америчка војника на франкфуртском аеродрому, боравио је у илегалном исламистичком кампу у Зеници 2010. године, гдје је прошао обуку руковања оружјем.

Потврдио је то неименовани свједок који живи у Штутгарту, пишу њемачки медији.

Франкфуртски окружни суд, на којем се суди Уки, потврдио је њемачким медијима да би један свједок требало да да исказ да је Уку видио у Зеници у љето 2010, током заједничке молитве с људима који припадају вехабистичком покрету.

„Уколико се ове информације испоставе као тачне, морамо поћи од тога да имамо посла са исламским терористом који је прошао кроз обуку руковања ватреним оружјем“, саопштио је судија који води предмет.

Како је пренио штутгартски дневни лист „Стуттгартер Зеитунг“, свједок је ратни репортер који има и јаке доказе за повезаност Уке са вехабистичким покретом у БиХ.

Суд је потврдио да је неименовани свједок требало да свједочи у четвртак, али да има грип, па је свједочење пролонгирано за 2. фебруар, док је изрицање пресуде заказано за осам дана касније.

Ука је, према писању њемачког „Дие Wелта“, у четвртак одбацио да је боравио у било каквом кампу за обуку кориштења оружја у Зеници.

„Тога љета сам био на Косову, у посјети својој породици“, рекао је он.

Дио истражилаца сумња у аутентичност навода свједока, а међу њима је, како пише „Дие Wелт“, неименовани инспектор њемачке савезне полиције, који каже да постоје противрјечности између изјава тог свједока и до сада проведене истраге у Њемачкој.

У досадашњем процесу Ука је признао да је убио војнике те да је двојицу ранио, а као разлог је навео освету због америчке интервенције у Авганистану. До напада је дошло када је Ука на аеродрому зауставио једног америчког војника тражећи цигарету, док је стварни разлог био да сазна да ли је војник на путу за Авганистан. Када је добио потврдан одговор, кренуо је за њим до војног аутобуса испред терминала и почео пуцати по војницима. Када му се „закочио“ пиштољ покушао је побјећи, али су га брзо ухватили амерички војници и припадници аеродромског обезбјеђења и полиције.

Тужилаштво за Уку тражи казну доживотног, најстрожег затвора, чиме би било онемогућено пуштање на слободу након одслужених 15 година, док се одбрана залаже за блажу затворску казну.

Ostavi poruku