Sredinom aprila ili najdalje početkom maja u Banjaluci bi trebalo da padne prva klapa filma radnog naslova „Težina srca“, koji će na suptilan i nenametljiv način ispričati priču o tragičnim junskim danima 1992. godine i smrti 12 banjalučkih beba, izjavio je jedan od producenata filma Borivoje Jevđenić.

Prema njegovim rečima, snimanje filma o jednoj od najvećih tragedija koja je zadesila Banjaluku na samom početku građanskog rata u BiH dolazi u pravi čas, jer se upravo zahuktala negativna medijska kampanja protiv srpskog naroda, koju je svesrdno pomogla holivudska glumica Anđelina Džoli svojim rediteljskim prvencem „U zemlji krvi i meda“.

„Mislim da će posle filma ‘Težina srca’ mnoge stvari biti jasnije i da će se u svetu slika o Republici Srpskoj i srpskom narodu u celini u velikoj meri promeniti. Ovaj potez biće dobra promocija Srpske, ali i jedna vrsta umetničkog oružja kojim ćemo se morati boriti protiv nedobronamernih“, rekao je Jevđenić.

On je dodao da će na ovom projektu sarađivati sa filmskim radnicima iz Los Anđelesa, kao i da će film podržati Evropska unija.

„Reč je o značajnom projektu za Srpsku, koji treba u svet da odnese pravu sliku nepravde i tragedije“, ističe Jevđenić.

On je otkrio da će glavnu ulogu u ovom ostvarenju, po svemu sudeći, glumiti legendarni holivudski glumac Džon Malkovič.

„Prvobitno je glavna uloga bila namenjena još jednoj holivudskoj legendi, Majklu Daglasu, koji je bio ozbiljno zainteresovan za učešće u ovom projektu. Međutim, njegovo zdravstveno stanje ne dozvoljava putovanja i veći napor, tako da će, najverovatnije, njegovo mesto zauzeti Džon Malkovič. Glavna ženska uloga poverena je glumici Paz Vega“, pojasnio je Jevđenić.

Film će u potpunosti biti snimljen na engleskom jeziku, kako bi se zapadnim gledaocima prenela univerzalna priča o smrti 12 banjalučkih beba, koje su umrle zbog nedostatka kiseonika, zaustavljenog u Beogradu po nalogu NATO i zapadnih sila.

Kiseonik je tih dana bilo nemoguće dostaviti kopnenim putem od Beograda do Banjaluke, budući da su združene hrvatsko-muslimanske snage prekinule svaku drumsku vezu između Krajine i Srbije. Alternativa je bio vazdušni put, međutim, Savet bezbednosti UN zabranio je letove nad teritorijom BiH, pa je tako avion sa kiseonikom ostao na pisti u Beogradu.

Ostavi poruku