Policija i demonstranti sukobili su se danas u centru Zagreba na skupu protiv ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, pošto je nekoliko učesnika pokušalo da skine zastavu EU sa stuba na Trgu bana Jelačića.

Policija je privela nekoliko organizatora skupa na kojem se okupilo oko 200 građana koji se protive ulasku Hrvatske u EU. Takođe, pre početka skupa je došlo do svađe organizatora i policije koja je htela da legitimiše pojedine učesnike.

FILE - In this Saturday, Jan. 14, 2012 file photo, a woman walks past anti-EU banners during an anti EU joining protest on the central square in Zagreb, Croatia. Croatia signed an EU accession treaty last year and is set to become a member in July 2013, if the Croats say "Yes" in the referendum and all of the bloc's 27 states later ratify the deal.

Organizatori su pozvali građane da sutra na referendumu glasaju protiv EU i da počnu skidanje, kako su rekli, protivzakonito istaknutih zastava EU u Zagrebu.

– Naseliće se stranci i nećemo moći ništa više da odlučujemo – rekao je jedan od organizatora skupa Natko Kovačević, objašnjavajući građanima zašto bi trebalo da glasaju protiv ulaska u EU.

Govornici su oštro kritikovali vlast u Hrvatskoj, a posebno ministarku spoljnih i evropskih poslova Vesnu Pusić zbog proevropske politike. Kao argumente protiv EU, uglavnom su navodili kako će ljudi ostati bez posla, te da će u Hrvatsku stići evropske cene, a ostati hrvatske plate.

Posle skupa, organizatori su pozvali na skidanje velike zastave EU koja je visila na jednom od stubova na Trgu bana Jelačića, što je policija sprečila i tada je došlo do sukoba. Prema dostupnim informacijama, privedeni su neki od organizatora – Ivan Pernar, Natko Kovačević i Marko Francišković.

Ostavi poruku