Полиција и демонстранти сукобили су се данас у центру Загреба на скупу против уласка Хрватске у Европску унију, пошто је неколико учесника покушало да скине заставу ЕУ са стуба на Тргу бана Јелачића.

Полиција је привела неколико организатора скупа на којем се окупило око 200 грађана који се противе уласку Хрватске у ЕУ. Такође, пре почетка скупа је дошло до свађе организатора и полиције која је хтела да легитимише поједине учеснике.

FILE - In this Saturday, Jan. 14, 2012 file photo, a woman walks past anti-EU banners during an anti EU joining protest on the central square in Zagreb, Croatia. Croatia signed an EU accession treaty last year and is set to become a member in July 2013, if the Croats say "Yes" in the referendum and all of the bloc's 27 states later ratify the deal.

Организатори су позвали грађане да сутра на референдуму гласају против ЕУ и да почну скидање, како су рекли, противзаконито истакнутих застава ЕУ у Загребу.

– Населиће се странци и нећемо моћи ништа више да одлучујемо – рекао је један од организатора скупа Натко Ковачевић, објашњавајући грађанима зашто би требало да гласају против уласка у ЕУ.

Говорници су оштро критиковали власт у Хрватској, а посебно министарку спољних и европских послова Весну Пусић због проевропске политике. Као аргументе против ЕУ, углавном су наводили како ће људи остати без посла, те да ће у Хрватску стићи европске цене, а остати хрватске плате.

После скупа, организатори су позвали на скидање велике заставе ЕУ која је висила на једном од стубова на Тргу бана Јелачића, што је полиција спречила и тада је дошло до сукоба. Према доступним информацијама, приведени су неки од организатора – Иван Пернар, Натко Ковачевић и Марко Францишковић.

Ostavi poruku