Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ситуација у вези са случајем „Добровољачка“, пописом становништва, системом државне помоћи и буџетом усложњава питање формирања Савјета министара БиХ.

„Мислим да ће се морати усвојити закон о попису, ријешити проблем буџета и проблем система државне помоћи, те договорити одржив концепт у случају `Добровољачка` и тек као пета ствар формирати Савјет министара“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је нагласио да коалициони партнери СНСД и СДС нису против формирања Савјета министара, али да се напросто неке ствари морају испуњавати и да се мора видјети коректност „с друге стране“.

„БиХ може да функционише искључиво ако се врати изворним дејтонским надлежностима“, рекао је Додик и додао да пренесене надлежности, као што су и Суд и Тужилаштво, само праве раздор у БиХ.

Према његовим ријечима, једино дејтонски концепт има шансу, а све друго је неодрживо и то и странци морају схватити, јер су управо они „својим интервенционизмом допринијели да ситуација буде овако катастрофално лоша“.

„Мислим да је увјерење у Републици Српској да БиХ више `служи штети` него што користи. Српска је неупитна, ми не желимо да оспоравамо БиХ и њен територијални интегритет, али оспоравамо отете надлежности и то ћемо наставити да радимо“, рекао је Додик.

Он је нагласио да се и одобрени кредит за изградњу аутопута Добој – Бањалука од 150 милиона КМ задржава док се у цијелој БиХ не успостави систем редовног сервисирања спољног дуга.

Предсједник Републике Српске рекао је да постоји одлука о привременом финансирању институција БиХ и да не треба да буде кашњења у сервисирању спољног дуга, јер новац није проблем већ су проблем спекулације које доводе до застоја.

„Ако то потраје, наравно да ћемо предузети акције“, рекао је Додик и нагласио да буџет мора да профункционише.

Према његовим ријечима, цјелокупну ситуацију у Бих треба релаксирати, покушати се вратити Дејтонском споразуму и афирмисати БиХ у договору.

Ostavi poruku