Naslovna Srbija Podjela Kosova je rješenje

Podjela Kosova je rješenje

0

Politički analitičar iz SAD Stiven Mejer rekao je da bi podjela Kosova i Metohije bila najbolje rješenje, jer je očigledno da nijedno drugo ne funkcioniše – ni paralelne institucije, niti Ahtisarijev plan.

Mejer je istakao da „to nije nemoguće, ukoliko bi se dvije strane dogovorile, bez diktata Vašingtona, Brisela ili Berlina“.

„Ako Beograd i Priština dođu do zajedničkog rješenja, Zapad bi morao to da prihvati. Beograd vjerovatno nikad neće moći da uspostavi kontrolu nad teritorijom južno od Ibra i zato treba da pokuša da sačuva sjever Kosova. Srpska vlast mora da kaže Zapadu: `Odbijte, ne zanima nas kakva rješenja vi nudite, ovde mi živimo i mi moramo da nađemo odgovore`“, istakao je Mejer za „Večernje novosti“.

On je naveo da zbog tog stava neće biti sankcija, ni NATO intervencije, te ističe da Srbija mora da insistira na pravima koja su joj data Rezolucijom 1244, da se za početak srpska policija vrati na sjever, kako bi se obezbijedila sigurnost za Srbe, te da jača institucije na sjeveru Kosmeta.

„Briselu i Vašingtonu, a posebno Njemačkoj, na diplomatski način treba reći da moraju da prestanu sa pritiscima i nerealnim zahtjevima. Druga važna stvar je da Beograd suspenduje dijalog sa Prištinom, dok Zapad ne promijeni svoj odnos prema Srbiji i rješavanju kosovskog pitanja“, naglasio je Mejer i pojasnio da suspenzija treba da bude privremena, dok se ne obezbijede garancije za sigurnost Srba na Kosmetu.

Mejer je ocijenio da je secesija Vojvodine malo vjerovatna, jer su Srbi tamo većinski narod i postoje dobre pravne institucije i zakoni koji štite manjine, koji je jedan od najboljih i najuspješnijih sistema zaštite manjina.

On je naglasio da je Sandžak malo kompleksniji problem, ali se „i sa tim može izaći na kraj“, jer situacija nije ni približno komplikovana kao na Kosmetu i u BiH.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku

Exit mobile version