Политички аналитичар из САД Стивен Мејер рекао је да би подјела Косова и Метохије била најбоље рјешење, јер је очигледно да ниједно друго не функционише – ни паралелне институције, нити Ахтисаријев план.

Мејер је истакао да „то није немогуће, уколико би се двије стране договориле, без диктата Вашингтона, Брисела или Берлина“.

„Ако Београд и Приштина дођу до заједничког рјешења, Запад би морао то да прихвати. Београд вјероватно никад неће моћи да успостави контролу над територијом јужно од Ибра и зато треба да покуша да сачува сјевер Косова. Српска власт мора да каже Западу: `Одбијте, не занима нас каква рјешења ви нудите, овде ми живимо и ми морамо да нађемо одговоре`“, истакао је Мејер за „Вечерње новости“.

Он је навео да због тог става неће бити санкција, ни НАТО интервенције, те истиче да Србија мора да инсистира на правима која су јој дата Резолуцијом 1244, да се за почетак српска полиција врати на сјевер, како би се обезбиједила сигурност за Србе, те да јача институције на сјеверу Космета.

„Бриселу и Вашингтону, а посебно Њемачкој, на дипломатски начин треба рећи да морају да престану са притисцима и нереалним захтјевима. Друга важна ствар је да Београд суспендује дијалог са Приштином, док Запад не промијени свој однос према Србији и рјешавању косовског питања“, нагласио је Мејер и појаснио да суспензија треба да буде привремена, док се не обезбиједе гаранције за сигурност Срба на Космету.

Мејер је оцијенио да је сецесија Војводине мало вјероватна, јер су Срби тамо већински народ и постоје добре правне институције и закони који штите мањине, који је један од најбољих и најуспјешнијих система заштите мањина.

Он је нагласио да је Санџак мало комплекснији проблем, али се „и са тим може изаћи на крај“, јер ситуација није ни приближно компликована као на Космету и у БиХ.

Ostavi poruku