Zagrebački novinar Denis Kuljiš rekao je da ukidanje Republike Srpske nije moguće i navodi da se sa tom idejom ne bi saglasile ni Srbija, Hrvatska, Rusija, EU, ali i SAD, za koje kaže da su glavni zaštitnik Srpske.

„Sa ukidanjem Republike Srpske ne bi se složile Sjedinjene Države koje su je stvorile i koje jedine imaju diplomatsko predstavništvo u Banjaluci. U Srbiji postoji pogrešna percepcija da je Rusija glavni zaštitnik Republike Srpske, jer to je Amerika. Srpska je stvorena po američkom diktatu“, rekao je Kuljiš.

Kuljiš dodaje da ne misli da je ideja o ukidanju Republike Srpske široko primljena bilo gdje, te da se sa tom idejom ne bi složili Srbija, Hrvatska, Rusija, EU, pa i sami politički akteri u BiH.

On je rekao da ne vidi da Republika Srpska može da se ukine na drugi način osim novim ratom iznutra koji je nemoguć, jer je zemlja razoružana i pod kontrolom međunarodne zajednice.

„Ukidanje Republike Srpske je nemoguće, čak i da je najbolje i najspasonosnije rješenje, što prema mom mišljenju nije. To je neizvodljivo, takvo rješenje bilo bi kao kada biste pacijenta liječili odsijecanjem glave. Nepotrebno je uopšte se obazirati na takve floskule“, izjavio je Kuljiš za list „Danas“.

On smatra da priča o ukidanju Republike Srpske predstavlja pokušaj političkih subjekata da budući suočeni sa problemima koje ne mogu da riješe u svojim društvima, izazovu krizu te dodaje da je „to izraz nesposobnosti lokalnih elita da riješe probleme“.

Na pitanje da li predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik može biti proglašen krivcem za situaciju u BiH i pasti u nemilost, Kuljiš odgovara da je „sve moguće“.

„Republiku Srpsku se ne može ukinuti, a Dodika može, ali nisam siguran da će se to dogoditi jer i posljednji događaji pokazuju da je on ipak konstruktivan, koliko god težak za komunikaciju onima koji pokušavaju da nešto nametnu“, ocijenio je Kuljiš, napominjući da je Dodik napravio velike ustupke Hrvatima u administraciji u BiH.

Kuljiš ističe da se bez Dodika u BiH ne može ništa provesti, a s njim se nešto još i može napraviti.

Ostavi poruku