Загребачки новинар Денис Куљиш рекао је да укидање Републике Српске није могуће и наводи да се са том идејом не би сагласиле ни Србија, Хрватска, Русија, ЕУ, али и САД, за које каже да су главни заштитник Српске.

„Са укидањем Републике Српске не би се сложиле Сједињене Државе које су је створиле и које једине имају дипломатско представништво у Бањалуци. У Србији постоји погрешна перцепција да је Русија главни заштитник Републике Српске, јер то је Америка. Српска је створена по америчком диктату“, рекао је Куљиш.

Куљиш додаје да не мисли да је идеја о укидању Републике Српске широко примљена било гдје, те да се са том идејом не би сложили Србија, Хрватска, Русија, ЕУ, па и сами политички актери у БиХ.

Он је рекао да не види да Република Српска може да се укине на други начин осим новим ратом изнутра који је немогућ, јер је земља разоружана и под контролом међународне заједнице.

„Укидање Републике Српске је немогуће, чак и да је најбоље и најспасоносније рјешење, што према мом мишљењу није. То је неизводљиво, такво рјешење било би као када бисте пацијента лијечили одсијецањем главе. Непотребно је уопште се обазирати на такве флоскуле“, изјавио је Куљиш за лист „Данас“.

Он сматра да прича о укидању Републике Српске представља покушај политичких субјеката да будући суочени са проблемима које не могу да ријеше у својим друштвима, изазову кризу те додаје да је „то израз неспособности локалних елита да ријеше проблеме“.

На питање да ли предсједник Републике Српске Милорад Додик може бити проглашен кривцем за ситуацију у БиХ и пасти у немилост, Куљиш одговара да је „све могуће“.

„Републику Српску се не може укинути, а Додика може, али нисам сигуран да ће се то догодити јер и посљедњи догађаји показују да је он ипак конструктиван, колико год тежак за комуникацију онима који покушавају да нешто наметну“, оцијенио је Куљиш, напомињући да је Додик направио велике уступке Хрватима у администрацији у БиХ.

Куљиш истиче да се без Додика у БиХ не може ништа провести, а с њим се нешто још и може направити.

Ostavi poruku