Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je večeras da je odluka Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage u predmetu „Dobrovoljačka“ stvorila situaciju u kojoj je gotovo izvestan zastoj u formiranju Savjeta ministara BiH.

Dodik je dodao da pitanje formiranja Savjeta ministara BiH treba posmatrati kroz prizmu nedavnog događaja, odnosno odluke Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage u predmetu „Dobrovoljačka“, jer je to pitanje vlasti na nivou BiH.

„Takva vrsta odnosa prema zločinu nad Srbima je nedopustiva. To predstavlja još jedan pokušaj stranaca da minimiziraju postupke pravosudnih institucija kroz poruke tipa ‘ne treba se mešati u pravosuđe’. Oni moraju da znaju da je to, ipak, pravosuđe za koje kažu da je naše i s toga bi mi trebalo da se brinemo o tome, a ne oni. Te stvari treba da budu raščićene“, kazao je Dodik, prenela je Srna.

Pored toga, dodao je, i zastoj u usvajanju budžeta i izvršavanju obaveza prema inostranim dugovima, kao i neka druga pitanja, definitivno dovode u poziciju da je gotovo izvestan zastoj u formiranju Savjeta ministara.

„Naša inicijativa biće usmerena ka tome da razgovaramo, pre svega, sa našim partnerima u institucijama BiH, a to je SDS. Sutra i narednih dana o tome ću razgovarati sa ljudima iz moje partije i iz SDS-a“, najavio je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Komentarišući najavu SDS da će predložiti SNSD da Narodna skupština Republike Srpske reaktivira odluku o provođenju referenduma i vrati nadležnosti iz oblasti sudstva sa BiH na nivo RS-a, Dodik je rekao da je to stara ideja SNSD-a.

„SNSD je pre nekoliko meseci bio stalno na tom fonu kada su mnogi, pa i SDS, govorili da je to avantura. Drago mi je da to pitanje sada oni vraćaju i to razumem kao mogućnost da zajednički delujemo. Razgovaraćemo o tome i sigurno doneti racionalnu odluku“, istakao je Dodik.

On je naglasio da SNSD sigurno nije protiv jačanja kapaciteta Republike Srpske, već je veoma razočaran radom Suda i Tužilaštva te bi najviše voleo da te institucije ne postoje.

„Svakako je dobro došla podrška koju nam daje SDS na planu mogućnosti da se kroz referendum, koji nikada nije bio isključen, čuje naš glas i stav o tome kako funkcionišu Tužilaštvo i Sud, kao i da ojačamo naše pravosudne institucije“, poručio je predsednik Dodik.

Ostavi poruku