Хакери повезани у глобални „сајбер колектив“ назван „Анонимуси“ преузели одговорност за напад на сајтове Америчког министарства правде и још неколико сајтова, у знак одмазде због тужбе која је подигнута против сајта Megaupload.com. Нападнут и сајт ФБИ.

„Анонимуси“ су напали најмање шест значајних сајтова, укључујући и онај америчког министарства правде. Сајт Федералног истражног бироа био је ван функције више од два минута, али за сада није познато да ли је то због акције „анонимних“.

Овај „сајбер колектив“ покренуо je фронтални напад на сајтове америчке владе и издавачких компанија, укључујући министарство правде, „Универзал мјузика“, полицију у Јути и још неколико сајтова.

Представница америчког министарства правде објаснила је да се сервер те институције „суочава са појачаном активношћу, због чега је сајт деградиран“.

„Министарство ради како би се обезбедио приступ сајту и истражујемо порекло ове активности која ће се третирати као злонамерни чин све док се не утврди прави узрок проблема“, рекла је она.

fbi2.JPG

За сада нема информација због чега сајт ФБИ није радио, а током дана највљиван је и „напад“ на сајт Беле куће, што се, међутим, није догодило.

Сајт америчког министарства правде оборен је пошто се на њему појавила оптужница против сајта Megaupload. Према тој оптужници, седам појединаца и две компаније терете се да су оштетили власнике ауторских права за око 500 милиона долара и на томе зарадили 175 милиона. Овај сајт је постављен 2005. године и 13. је најпосећенији сајт на свету.

ФБИ је оптужио Кима Доткома, алијас Ким Шмиц, који је у међувремену ухапшен на Новом Зеланду, Брама ван дер Колика, Јулијуса Бенцка, Фина Батата, Свена Ехтернаха, Матијаса Ортмана и Андруса Нома.

На слободи су, у овом тренутку, само Бенцко, Ехтернах и Ном.

Напад „анонимних“ уследио је након протеста највећих светских сајтова против предложених антипиратских закона, којим су интернет гиганти послали јасну поруку највећим компанијама у филмској и музичкој индустрији да се неће предати без борбе.

Википедија, шести сајт на планети по посећености, „замрачилa“ је своје странице на енглеском језику у знак протеста због антипиратског закона познатог као SOPA (Stop Online Piracy Act) о којем расправља Представнички дом америчког Конгреса, као и против предлога закона PIPA (Protect IP Act), који је у процедури у Сенату.

Гугл је цензурисао свој знак, а негодовању због предложених закона се, на различите начине, прикључило више хиљада сајтова и интернет компанија, међу којима су и „Фајерфокс“, „Редит“, „Вордпрес“ и „Вајерд“.

Сајтови који су оборени синоћ, укључујући и сајт министарства правде Америке као и ФБИ-јев сајт у знак одмазде због хапшења власника сајта „Мегааплоуд“ и затварања те интернет стране, већином поново раде.

Ostavi poruku