Bosanski nadbiskup Vinko Puljić izrazio je zabrinutost zbog porasta islamizacije BiH i poručio da bi katolički vjernici trebalo da imaju ravnopravan položaj, saopštila je katolička humanitarna organizacija „Pomoć Crkvi u nevolji (Aid to the Church in Need – ACN)“.

U posjeti sjedištu te organizacije u Australiji, Puljić je rekao da su katolici na tržištu rada, u školama i drugim oblastima društvenog života sistematski diskriminisani s ciljem da napuste zemlju.

On je naveo da konfiskovana imovina tokom socijalističkog režima u bivšoj Jugoslaviji nije vraćena Katoličkoj crkvi, dok je islamskoj zajednici vraćena. Vlada „nema interesa da Katoličkoj crkvi vrati njenu imovinu“, rekao je bosanski nadbiskup.

Puljić je rekao i da se katolicima odlaže izdavanje dozvola za izgradnju novih crkava, dok se muslimanski centri i džamije grade na mnogim mjestima uz pomoć novca iz Saudijske Arabije.

Posljednjih godina, najmanje 70 novih džamija je izgrađeno u Sarajevu, a u BiH se trenutno nalazi između 3.000 i 5.000 vehabija koji nastoje da ostvare veći uticaj na društvo.

„Niko u vladi nema hrabrost da uradi nešto da se spriječi ovakav razvoj“, rekao je Puljić.

Katolička crkva je jedina snaga koja se zalaže da različite etničke i vjerske grupe zajedno žive u miru i ravnopravnosti, rekao je Puljić i dodao da su katolici, premda u manjini, „konstruktivna snaga koja želi da doprinese uspjehu društva“.

U BiH 40 odsto stanovništva čine muslimani, 31 odsto vjernici Srpske pravoslavne crkve, a 10 odsto su katolici. Prema navodima ACN-a, od 820.000 katolika prije rata, u BiH sada živi 460.000.

 

Ostavi poruku