Мој утисак је после посете Москви да је Русија донела коначну одлуку да пружи уточиште породици Слободана Милошевића, која је договорена после 5. октобра 2000, када је спречено крвопролиће у Србији и када је Слободан Милошевић признао резултате демократских избора, а потом се повукао са власти – каже главна тужитељка Србије Загорка Доловац.

Она наводи да суморне деведесете године, вријеме убијања, економског посртања и политичке недосљедности мора замијенити вријеме утврђивања истине у законитим судским поступцима.

– Од закона и правде нико не треба да буде заштићен, па ни чланови породице Милошевић, јер управо закон и правда пружају грађанима Србије гаранцију да ће њихова права, али и имовина бити заштићени. Сматрам да су у случају поступка против Мирјане Марковић и Марка Милошевића надлежни судови обе државе – каже тужитељка Доловац.

Она подсјећа да су с генералним тужиоцем Русије Јуријем Чајком потписали споразум о сарадњи два тужилаштва и додаје да је тим омогућена ефикасна и непосредна комуникација два тужилаштва у кривичним предметима.

– У билатералним контактима господин Чајка и ја констатовали смо потребу ефикасне сарадње два тужилаштва и осврнули смо се на неке конкретне облике сарадње које бисмо у будућности могли да имамо – каже тужитељка Доловац.

Она напомиње да је тако поступак за трговину људским органима, који води српско Тужилаштво за ратне злочине, изазвало посебну пажњу у билатералним разговорима са руским колегама.

Ostavi poruku