Francuska traži „čvrste garancije“ za regrute koji se primaju u avganistansku vojsku pošto je danas jedan njen pripadnik ubio četiri francuska vojnika iz sastava NATO misije u toj zemlji, izjavio je šef francuske diplomatije Alan Žipe.

Žipe je ukazao da će francuske vlasti sačekati izveštaj ministra odbrane Žerara Longea i načelnika generalštaba Eduara Gijoa pre nego što eventualno donesu odluku o prevremenom povlačenju svojih trupa iz Avganistana.

„Njihov glavni zadatak biće da ustanove okolnosti i odgovornost za ovu tragediju i potom izveste francusku vladu o merama koje će avganistanske vlasti preuzeti u izboru regruta i većoj bezbednosti za francuski kontigent“, rekao je Žipe.

On je dodao da od tih izveštaja zavisi i odluka francuskog predsednika Nikole Sarkozija i vlade o tome da li je garantovana bezbednost.

„Ukoliko to ne bude slučaj, donećemo odluke, uključujući i ubrzano povlačenje našeg kontigenta, koje je inače planirano za kraj 2013. godine“, istakao je francuski ministar, a preneo AFP.

Ministar odbrane Žerar Longe je saopštio da su četiri francuska vojnika bila nenaoružana kad je na njih avganistanski vojnik otvorio vatru tokom, kako je naveo, izuzetno teške vežbe na visokoj nadmorskoj visini.

„Nisu bili naoružani. Ne znamo još da li je on bio taliban koji se infiltrirao ili neko ko se odlučio da napadne iz, za sada, nepoznatih razloga“, rekao je Longe.

On je dodao da je 15 vojnika ranjeno, od kojih su osam Francuzi, uključujući i oficira koji se nalazi u teškom stanju.

Francuska je odmah po prijemu ove vesti suspendovala obuku avganistanskih vojnika i borbene operacije u kojima učestvuje njena vojska, a nije isključila ni prevremeno povlačenje trupa iz Avganistana.

U međuvremenu su generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen i avganistanski predsednik Hamid Karzai uputili izraze saučešća Francuskoj i porodicama ubijenih vojnika.

„Ovo je tužan dan za naše vojnike u Avganistanu i francuski narod“, rekao je Rasmusen.

I Karzai je naveo da je ožalošćen zbog ovog događaja, napominjući da je Francuska pružila značajnu pomoć tokom proteklih 10 godina i da dve zemlje imaju odnose zasnovane na iskrenosti.

Komanda NATO u Kabulu nije saopštila više detalja o incidentu osim prvobitnog saopštenja da je avganistanski vojnik ubio četiri, a 17 vojnika ranio u gradu Taghab, u istočnoj provinciji Kapisa.

Takođe je saopšteno da se avganistanski vojnik nalazi u pritvoru.

Oglasio se portparol talibana koji je pozdravio postupak napadača, ali nije naveo druge detalje, kao ni da li je reč o „ubačenom“ talibanu.

Uključujući i ovaj napad, ukupno su 82 francuska vojnika izgubila život u Avganistanu od njihovog angažovanja 2001. godine.

Ovaj slučaj je poslednji u nizu ubistava stranih vojnika koji su stradali u napadima pripadnika avganistanskih snaga bezbednosti, čime je potkopano poverenje između stranih trupa i domaćih snaga.

Ostavi poruku