Mađarski violinista Šandor Fehir (38), koji je zabavljao goste na italijanskom brodu „Kosta Konkordija“ koji se nasukao 13. januara kod ostrva Điljo, poginuo je u nesreći jer je zakasnio da se spase sa broda pošto se vratio po svoju violinu.

Kako je danas objavio „Dejli telegraf“, Fehir je pomogao deci na koju je naišao na brodu tako što im je stavio pojase za spasavanje, ali se potom vratio u svoju kabinu po instrument, izjavio je njegov kolega muzičar Jožef Balog.

List piše da je danska kompanija Smit spremna da počne ispupmpavanje 500.000 galona goriva sa broda, ali da je italijanski ministar za ekologiju Korado Klini izjavio da operacija neće početi dok ne bude okončana potraga za 21 osobom, koje se još vode kao nestale.

S obzirom na vremenske prilike, nade da će još neko biti pronađen živ, sve su manje. Spasioci su dosad pronašli 11 tela.

U trenutku nesreće na brodu se nalazilo 3.200 putnika i 1.023 člana posade, od kojih je većina evakuisana čamcima za spasavanje, helikopterima i brodovima koji su se zatekli u tom području.

Kapetan stradalog broda Frančesko Sketino, koji je optužen za višestruko ubistvo iz nehata pošto je napustio brod dok su putnici još bili na njemu, nalazi se u kućnom pritvoru.

Kapetan broda je uhapšen u subotu, a kompanija „Kosta kroćere“, koja je vlasnik luksuznog turističkog broda, saopštila je da je on napravio „greške u proceni“ i da nije poštovao proceduru o evakuaciji putnika i posade.

Ostavi poruku