Мађарски виолиниста Шандор Фехир (38), који је забављао госте на италијанском броду „Коста Конкордија“ који се насукао 13. јануара код острва Ђиљо, погинуо је у несрећи јер је закаснио да се спасе са брода пошто се вратио по своју виолину.

Како је данас објавио „Дејли телеграф“, Фехир је помогао деци на коју је наишао на броду тако што им је ставио појасе за спасавање, али се потом вратио у своју кабину по инструмент, изјавио је његов колега музичар Јожеф Балог.

Лист пише да је данска компанија Смит спремна да почне испупмпавање 500.000 галона горива са брода, али да је италијански министар за екологију Корадо Клини изјавио да операција неће почети док не буде окончана потрага за 21 особом, које се још воде као нестале.

С обзиром на временске прилике, наде да ће још неко бити пронађен жив, све су мање. Спасиоци су досад пронашли 11 тела.

У тренутку несреће на броду се налазило 3.200 путника и 1.023 члана посаде, од којих је већина евакуисана чамцима за спасавање, хеликоптерима и бродовима који су се затекли у том подручју.

Капетан страдалог брода Франческо Скетино, који је оптужен за вишеструко убиство из нехата пошто је напустио брод док су путници још били на њему, налази се у кућном притвору.

Капетан брода је ухапшен у суботу, а компанија „Коста кроћере“, која је власник луксузног туристичког брода, саопштила је да је он направио „грешке у процени“ и да није поштовао процедуру о евакуацији путника и посаде.

Ostavi poruku