Ватерполо репрезентација Србије савладала је вечерас у Ајндховену селекцију Хрватске са 15:12 (2:2, 6:4, 3:3, 4:3), у трећем колу Б групе првенства Европе.

Tо је трећа узастопна победа Србије која води на табели с максималним бројем бодова, док је бранилац титуле Хрватска претрела први пораз.

Наредну утакмицу српски ватерполисти играју 21. јануара, када се од 13 часова састају са репрезентацијом Румуније.

Пред око 1.200 гледалаца у базену „Петер ван ден Хугенбанд“, судили су Бјанки (Италија) и Левин (Израел).

Србија: Соро, Шапоњић, Гоцић 1, Удовичић 3, Ћук 2, Пијетловић 2, Никић 1, Алексић 1, Рађен, филиповић 2, Прлаиновић 1, С.Митровић 2, Б. Митровић.

Хрватска: Павић, Бурић, Бошковић 1, Добуд, Јоковић 3, Муслим, Карач 2, Бушље 1, Сукно 4, Бараћ, Пашквалин, Обрадовић, Буљубашић 1.

Играч више: Србија 13 (7), Хрватска 14 (7).

Два играча више: Србија 1 (1), Хрватска 1 (1).

Петерци: Србија 1 (1), Хрватска 2 (2).

Ватерполисти Србије заслужено су остварили веома значајну победу и на корак су од директног пласмана у полуФинале европског првенства. Били су бољи и сигурнији читавим делом занимљивог, али „наелектрисаног“ меча и њихов тријумФ ниједног тренутка није долазио у питање.

Сусрет традиционалних ривала обележен је невероватно грубом игром хрватских ватерполиста, који су тешко поднели инФериорност у базену. Бараћ је беспотребно ударио капитена Србије Удовичића у трећој четвртини, док је Добуд у последњем делу изузетно неспортским ударцем направио филиповићу масницу испод ока.

Хрвати су повели са 1:0, 2:1 и 3:2, али је то било све што су успели да ураде на овој утакмици. Након што је Никић донео изједначење у првој четвртини, остали део меча потпуно је био у знаку српских ватерполиста.

Посебно добро репрезентација Србије одиграла је у другом периоду. Када је Удовичић поравнао на 3:3 „делФини“ су преузели контролу дешавања у базену. Одбрана на челу са голманом Сором била је непробојна, а филиповић, Удовичић, Прлаиновић и Митровић изрешетали су мрежу Павића.

Нервоза и значај сусрета допринели су великом броју искључења, међутим, српски тим није посустајао. Играо је и даље чврсто и сконцентрисано, не допуштајући противнику да угрози заслужену предност, иако је селектор Дејан Удовичић зарадио црвени картон након што је шетао ван предвиђеног простора.

Када Хрвати при резултату 12:10 нису искористили играча више, Пијетловић је мајсторским голом донео вођство од плус три и тада је сусрет одлучен. Средином последње четвртине Србија има предност од 14:11, а актуелни шампиони су потпуно изгубили живце и уследила су многобројна обострана искључења.

Србија је на крају заслужено славила голом из петерца званично најбољег светског ватерполисте филиповића, којег је претходно срамотно и мучки ударио необуздани Добуд.

Узаврела атмосФера је смирена првенствено захваљујући самоконтроли српских ватерполиста, који су спортски поднели противничке провокације и увеличали важну и заслужену победу.

Ostavi poruku