Tužilac Džud Romano snosi punu odgovornost za odluku u slučaju „Dobrovoljačka“ jer je bez konsultacija sa kolegijumom tužilaca odlučio da obustavi istragu, izjavila je šef Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Vesna Budimir.

„Od 5. januara, kada su na snagu stupile izmene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH, tužilac može sam da donese naredbu o nekom predmetu… Do tada, sve odluke o obustavljanju ili sprovođenju istrage išle su na kolegijum koji se o tome izjašnjavao. Romano snosi punu odgovornost za odluku u slučaju“, navela je Budimir, a prenosi RT Republike Srpske.

Ona je potvrdila da odluka o obustavljanju istrage nije konačna, da sledi njeno preispitivanje i da postoji mogućnost da ova istraga bude „ponovo otvorena, kao da se ništa do tada nije desilo“.

Budimir je kazala da do sada nikada nije bila uključena u predmet „Dobrovoljačka“, već će tek posle ulaganja žalbe, kao rukovodilac tog odeljenja, imati mogućnost da vidi spis i dokaze na osnovu kojih je doneta odluka.

Prema njenim rečima, ako se prigovor uvaži i utvrdi se da je osnovan, tada se donosi odluka o preotvaranju istrage i ponovo se predmet vraća u fazu istrage, a naredba o obustavljanju se ukida i predmet je ponovo aktivan.

„O prigovoru odlučuje glavni tužilac, u ovom slučaju v.d. glavnog tužioca. S tim što je uvek u to uključeno više tužilaca jer su jedino tužioci merodavni da cene dokaze… Ovo nije pravosnažna odluka, sledi preispitivanje, a o tome će definitivno odlučiti kancelarija glavnog tužioca”, rekla je Budimir.

Kako prenose banjalučki mediji, bivši tužilac Tužilaštva BiH Britanac Filip Alkok, koji je predmet „Dobrovoljačka“ vodio do oktobra 2009. godine kada je i napustio BiH, dva dana pre nego što je Romano doneo naredbu o obustavljanju istrage u ovom slučaju sastao sa njim u Sarajevu i dogovorio donošenje te naredbe.

Alkok, koji radi u timu odbrane osumnjičenog za ratne zločine u „slučaju Dobrovoljačka“ Ejupa Ganića, u Sarajevo je stigao isključivo zbog sastanka sa Romanom i donošenja naredbe o obustavljanju istrage, iako mu je prestao mandat u Tužilaštvu, navode dalje mediji pozivajući se na nezvanične izvore.

Mediji prenose da je tužilac Romano, posle trogodišnje istrage protiv Ejupa Ganića i još 13 osumnjičenih u predmetu „Dobrovoljačka“, naveo da u radnjama Ganića, Jovana Divjaka, Hasana Efendića, osnivača tzv. „Patriotske lige“ Zaima Backovića i drugih, „nisu sadržana obeležja krivičnog dela“.

Ostavi poruku