Savetnik predsednika crnogorske skupštine Andrej Nikolaidis, posle demarša koji je Beograd uputio Podgorici zbog njegovog teksta da je na proslavi 20 godina Republike Srpske u hali Borik trebalo upotrebiti eksploziv, uporedio je Srbiju sa Iranom koji je, kako je kazao, poslao Fatvu na indijskog književnika Salmana Ruždija.

„Nije država Srbija samo zbog ovog teksta uputila demarš. Prema inFormacijama koje imam, država Srbija je protestovala, što je više nego šokantno, i zbog mog romana „Mimesis“ koji sam napisao 2003. godine. Recite mi ko se u istoriji civilizacije usudio da protestuje zbog romana? To je radio Iran šaljući Fatvu na Salmana Ruždija“, naveo je Nikolaidis za podgoričke “Vijesti”.

Upitan kako gleda na demarš Srbije, Nikolaidis je rekao da veruje da ga „neko dugo prati i da je sve pripremljano vrlo brižljivo“.

„Takođe mi govori ko je bio zadužen za mene, budući da su oni koji su bili okidači za sve ovo nastupili javno i tu su iz Crne Gore“, naveo je on, dodavši da misli na potpredsednika Pokreta za promene Koču Pavlovića.

On je kazao da ni nakon burnih rekacija u srpskoj i crnogorskoj javnosti i zahteva za njegovu smenu, ništa ne bi promenio u svom tekstu “Šta je ostalo od velike Srbije”.

Zbog Nikolaidisovog teksta, koji je objavljen 11. januara na beogradskom portalu e-novine, Srbija je uputila protesnu notu Crnoj Gori i to, gotovo istovremeno iz Beograda i Podgorice.

Protesnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore uputio je ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac, dok je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije protestvovalo kod crnogorskog ambasadora u Beogradu Igora Jovovića.

Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore saopštilo je juče da stavovi savetnika šeFa crnogorskog parlamenta Andreja Nikolaidisa izneseni u njegovom autorskom tekstu, ni u kojem vidu ne odražavaju zvanične stavove Crne Gore.

Ostavi poruku