Насловна Република Српска Младић: Гаврило Принцип је, као и ја, дао живот за свој народ

Младић: Гаврило Принцип је, као и ја, дао живот за свој народ

0

Одбрана генерала Ратка Младића затражила је данас од претресног већа да суђење Младићу не почне крајем марта, како је најављено, него у октобру, да би могла да обави све припреме за процес.

Бивши командант Војске Републике Српске оптужен је за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање „плавих шљемова“ УН за таоце, 1992-95.

Младићев бранилац Бранко Лукић рекао је судији Алфонсу Орију (Алпхонс Орие) да би за одбрану било „немогуће“ да се припреми за суђење „прије краја октобра“, имајући у виду обим предмета и „стотине хиљада страница“ докумената.

„Почетак суђења прије октобра био би неправичан за одбрану и генерала Младића“, нагласио је адвокат Лукић.

Тужилац Дермот Грум (Грооме) је рекао да одлуку о почетку суђења оставља судијама. Он је прецизирао да ће, као и у процесу против Радована Караџића, тужилаштво доказни поступак против Младића водити по хронолошком реду и да ће прво изводити доказе о злочинима у Сарајеву, а на крају о геноциду у Сребреници.

Судија Ори, који је у децембру наговијестио да ће суђење почети 27. марта, одговорио је да ће захтјев одбране узети у обзир претресно веће, које, како је рекао, разматра и распоред рада који неће бити свакодневан.

Предсједавајући судија најавио је да ће ускоро бити објављена одлука већа о распореду и ритму процеса.

Оптужени Младић слушао је расправу посвећену правним детаљима припрема за процес, а када је добио ријеч – послије 70 минута – судији се обратио са „друже Ори“ и рекао да „очекује фер суђење“, али да му се чини да се процес одвија по изреци „кадија те тужи-кадија ти суди“.

У неповезаном говору, затим је рекао да је „од 1918. године техника напредовала“, да „на екрану испред себе разумије бројке, али не и језик“, да је „успорен из здравствених разлога“ и да му „треба времена да схвати шта је преводилац рекао“.

„Ја сам тешко болестан и мени не функционише десна страна тијела због шлога који сам доживио 18. августа 2008. Не жалим се, нисте ми ви криви – да ли је Божја воља или вијетнамски синдром, тада сам имао тешко бреме, као и сада…То кажем због мог народа и земље која је у оковима још и притискају је са свих страна“, казао је Младић.

Он је поново протестовао зато што му при транспорту у суд из притвора стављају лисице – „што није у складу са Женевким конвенцијама“ – и зато што му није дозвољено да у судници носи капу, „а вентилатори дувају“. Поновио је и да му Трибунал не дозвољава да комплетира тим за одбрану „угледним професором и официром из Русије зато што су Руси“.

„Зато сам прошли пут у судницу дошао с руском капом“, објаснио је Младић.

Судија Ори је потом прекинуо Младића и упутио га да све примједбе на примјерен начин упути преко свог браниоца.

Када је поново добио ријеч, Младић је желио да говорио о његовим ратним биљежницама, које су приликом претреса његовог стана заплијениле власти Србије и предале Трибуналу, али му судија Ори то нијен дозволио, рекавши да за то „није ни вријеме, ни мјесто“ и да ће за то оптужени имати довољно времана током процеса.

Оптужени је затим почео да говори да се „1918. десио један српски витез Гаврило и својом крвљу у једном казамату у Терезин-Пољу…“, а судија га је опет прекинуо. Младић је, упркос томе, наставио да је „Гаврило Принцип дао свој живот за свој народ, као и ја, који је у блокади“, послије чега му је судија Ори искључио микрофон.

Младић је наставио да повишеним гласом говори свом браниоцу Лукић, а судија Ори је засједање окончано упозорењем да ће „уколико Младић наставља да га прекида, па макар и на крају статусне конференције, идући пут оптуженог избацити из суднице“.

Генерал Младић је данас у судници изгледао здравије и свјежије и са неколико килограма више него у претходним појављивањима и чешће се служио десном руком коју је раније ријетко покретао. Током засједања, узео је пилулу из пластичне кесице коју му је дала припадница обезбјеђења.

На почетку и на крају засједања, Младић није устао када је судија улазио, што је дио протокола. Одјевен у сиво одијело, сиво-плаву кошуљу и сивомаслинасто-бијелу коцкасту кравату, мирно је дуже од сат времена пратио засједање прије него што му је судија Ори дао ријеч.

Сљедећу расправу о стању у поступку против генерала Младића, судија Ори је заказао за 23. фебруар.

Бивши командант ВРС је у 11 тачака оптужен за геноцид, злочине против човјечности над несрбима и кршења закона и обичаја рата током сукоба у БиХ 1992-95.

Младић је у јуну и јулу два пута одбио да се изјасни о кривици о тачкама оптужнице, послије чега је судија Ори, по правилима Трибунала, у спис увео да се он не осјећа кривим. У првом појављивању пред судијом, 3. јуна,Младић је оптужбе назвао „монструозним“ и „гнусним“,

Прву оптужницу против Младића због геноцида над 7.000 Муслимана у Сребреници, Трибунал је подигао 25. јула 1995, али он је остао бјегунац до маја 2011. године, када су га власти Србије ухапсиле у Лазареву код Зрењанина. Трибуналу је изручен 31. маја исте године.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version