Добросав Гаврић је проглашен непожељном особом у Јужноафричкој републици, јер је прекршио имиграционе законе, пишу локални медији. Званичници најављују да ће Гаврића и његову породицу протерати из земље.

Јужноафричке власти прогласиле су непожељном особом Добросава Гаврића који је у Србији, 2006. године, осуђен за убиство Жељка Ражнатовића Аркана, због чега ће бити депортован из те земље, пренели су данас локални медији.

„На основу одлуке да су Гаврић и његова породица, укључујући и малолетну децу, проглашени непожељним особама, министарство ће осигурати да одредбе нашег Имиграционог закона буду примењене“, рекао је на брифингу званичник Министарства унутрашњих послова те земље Мкусели Аплени.

Он је додао да су Гаврић и његова супруга Данијела Лазић прекршили јужноафричке имиграционе законе пошто су имали лажне документе. Како указују медији, та одлука значи да Гаврић који је ушао у Јужну Африку у септембру 2007. године користећи лажно име Саша Ковачевић, није успео у намери да добије избеглички статус и суочава се са депортацијом.

Јужноафрички лист Дејли војс пише да је Гаврићево сведочење забележено у суду на 26 куцаних страница и да личи на холивудски филм. Лист преноси и да је у сведочењу Гаврић боравио у Еквадору у Јужној Америци 2006. године, са лажним пасошем, а да је две године касније дошао у Јужну Африку и отворио па продао ресторан који се водио на име његове супруге.

Јужноафрички медији јавили су 14. децембра 2011. да је Гаврић, под лажним именом, приведен у тој земљи због поседовања дроге, а пошто је утврђен његов идентитет, ухапшен је по међународној потерници Србије.

Он је потом поднео захтев за избеглички статус у Јужној Африци, а против захтева Србије за његово изручење борио се тврдећи да је невин, да је судски процес против њега 2006. у Србији био неправедан, и да би му боравак у затвору додатно угрозио здравље.

Гаврић је био 23-годишњи полицајац када је оптужен за убиство Аркана, у јануару 2000. године. Гаврић и његов помагач у убиству Аркана, Милан Ђуричић ухапшени су 2001, а у октобру 2006. године осуђени на 30 и 35 година затвора због убиства и ковање завере за убиство Аркана.

Обојица су од тада у бекству, јер су од октобра 2003. године били пуштени да се бране са слободе. Према полицијским изворима из тог периода, они су прво побегли у Босну.

Трећи оптужени за убиство Аркана Драган Николић, такође је осуђен на 30 година затвора.

На суђењу је доказано да је Гаврић испалио хице који су усмртили Аркана и двојицу његових пријатеља. Гаврић је тада рањен и користио је инвалидска колица и штаке током суђења.

Ostavi poruku