Генерални секретар Међународне фудбалске федерације (ФИФА) Жером Валке потврдио је данас да ће на стадионима у Бразилу током Мундијала 2014. бити дозвољена продаја пива, иако је точење алкохола забрањено бразилским законима.

Министар здравља Бразила Алешандре Падиљаа недавно је апеловао на национални конгрес да не укида забрану, без обзира што је један од главних спонзора ФИФА компанија Бадвајзер.

„Алкохолна пића су одувек била део Мундијала, тако ће бити и овај пут. Знам да можда звучим арогантно, али то је ствар о којој нема преговора. Чињеница је да ми имамо право да продајемо пиво и то треба да буде дозвољено и законом“, казао је Валке новинарима у Рио де Жанеиру.

Бразилске власти су 2003. године забраниле продају и точење алкохола на фудбалским стадионима како би се лакше изборили за хулиганима.

Tо није једини спор Бразила и ФИФА, пошто организатори Мундијала желе да омогуће студентима и пензионерима куповину карата за мечева СП по нижој цени, са чиме се не слаже Светска кућа фудбала.

„Губимо време на оваквим стварима“, додао је Валке.

Валке је поновио и да би организатори морали да убрзају радове на реконструкцији 12 стадиона на којима ће бити одигране утакмице Мундијала.

 

ФИФА од СП 2014. очекује 1,2 милијарде долара профита

 

РИО ДЕ ЖАНЕИРО – Циљ Међународне фудбалске федерације (ФИФА) је да од Светског првенства 2014. године у Бразилу оствари проФит од 1,2 милијарде долара (930 милиона евра), рекао је данас генерални секретар те организације Жером Валке.

„Очекујемо приходе од три и по милијарде долара, расходи би требало да буду око 2,3 милијарде. Зато очекујемо профит од 1,2 милијарде долара“, казао је Валке новинарима у Рио де Жанеиру.

Очекивани профит од СП 2014. знатно је мањи од 4,1 милијарде долара колико је ФИФА зарадила од Мундијала у Јужној Африци 2010. године.

„Чак 80 одсто од профита ћемо поново инвестирати у развој фудбала и помоћ тамо где је то најпотребније“, навео је Валке.

Утакмице Мундијала 2014. играће се на 12 стадиона, а радови на реконструкцији касне, што је и био један од основних разлога Валкеове посете Бразилу.

Ostavi poruku