Generalni sekretar Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Žerom Valke potvrdio je danas da će na stadionima u Brazilu tokom Mundijala 2014. biti dozvoljena prodaja piva, iako je točenje alkohola zabranjeno brazilskim zakonima.

Ministar zdravlja Brazila Alešandre Padiljaa nedavno je apelovao na nacionalni kongres da ne ukida zabranu, bez obzira što je jedan od glavnih sponzora FIFA kompanija Badvajzer.

„Alkoholna pića su oduvek bila deo Mundijala, tako će biti i ovaj put. Znam da možda zvučim arogantno, ali to je stvar o kojoj nema pregovora. Činjenica je da mi imamo pravo da prodajemo pivo i to treba da bude dozvoljeno i zakonom“, kazao je Valke novinarima u Rio de Žaneiru.

Brazilske vlasti su 2003. godine zabranile prodaju i točenje alkohola na fudbalskim stadionima kako bi se lakše izborili za huliganima.

To nije jedini spor Brazila i FIFA, pošto organizatori Mundijala žele da omoguće studentima i penzionerima kupovinu karata za mečeva SP po nižoj ceni, sa čime se ne slaže Svetska kuća fudbala.

„Gubimo vreme na ovakvim stvarima“, dodao je Valke.

Valke je ponovio i da bi organizatori morali da ubrzaju radove na rekonstrukciji 12 stadiona na kojima će biti odigrane utakmice Mundijala.

 

FIFA od SP 2014. očekuje 1,2 milijarde dolara profita

 

RIO DE ŽANEIRO – Cilj Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) je da od Svetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu ostvari proFit od 1,2 milijarde dolara (930 miliona evra), rekao je danas generalni sekretar te organizacije Žerom Valke.

„Očekujemo prihode od tri i po milijarde dolara, rashodi bi trebalo da budu oko 2,3 milijarde. Zato očekujemo profit od 1,2 milijarde dolara“, kazao je Valke novinarima u Rio de Žaneiru.

Očekivani profit od SP 2014. znatno je manji od 4,1 milijarde dolara koliko je FIFA zaradila od Mundijala u Južnoj Africi 2010. godine.

„Čak 80 odsto od profita ćemo ponovo investirati u razvoj fudbala i pomoć tamo gde je to najpotrebnije“, naveo je Valke.

Utakmice Mundijala 2014. igraće se na 12 stadiona, a radovi na rekonstrukciji kasne, što je i bio jedan od osnovnih razloga Valkeove posete Brazilu.

Ostavi poruku