Франческо Скетино (52), капетан крузера „Коста Конкордија“ који се у петак увече насукао на стијење близу обала покрајине Тоскана, рекао је на данашњем саслушању да није био међу првима који су побјегли са брода, него да је „упао у чамац за спасавање“ док је покушавао да помогне путницима.

Описујући тренутке у којима је наводно упао у чамац, Сетина је рекао да није успио да се врати на брод и да је „спасао на хиљаде живота“.

– Путници су трчали свуда по палуби, покушавајући да се угурају у чамце за спасавање. Нисам имао чак ни појас за спасавање, јер сам га дао једном од путника. Покушавао сам да их једног по једног убацим у чамац. Одједном, брод се нагнуо за око 60-70 степени и ја сам се заглавио, да бих на крају упао у један од чамаца за спасавање. Тако сам тамо завршио – рекао је на саслушању Скетина.

Скетину, који је у међувремену добио надимак Капетан Кукавица, милански суд је је послао у кућни притвор.

Упркос томе што је из записа црне кутије јасно да је Скетино свјесно напустио брод који тоне са више од 4.200 људи на њему и са првим помоћником покушао да побјегне са мјеста несреће, тренутно најомраженији човјек у Италији умјесто у затвор, иде у кућни притвор.

Скетино ће даљи ток истраге пратити из свог дома у градићу Мета близу Напуља, гдје живи са супругом и ћерком. У несрећи крузера погинуло је 11 људи, 67 особа је повријеђено, а 24 путника и чланова посаде још се воде као нестали.

Франческо Верузио, тужилац из Гросета, тосканског града у чијој близини се насукула „Коста Конкордија“, изјавио је за „Коријере дјела сера“ да није очекивао овакву одлуку суда. Он тврди да је му није јасно зашто суд у Милану није продужио притвор Скетину, у исто вријеме изричући блажу мјеру надзора у виду кућног притвора.

Скетино је три сата провео у давању изјаве пред судијом, а тужилац Верузио наводи да реконструкција догађаја коју је понудио капетан ни у ком случају не мијења оптужницу. Испред суда у Милану синоћ се окупила маса људи, међу којима су били и Скетинова супруга, његов брат и рођак.

[nggallery id=43]

Ostavi poruku