Frančesko Sketino (52), kapetan kruzera „Kosta Konkordija“ koji se u petak uveče nasukao na stijenje blizu obala pokrajine Toskana, rekao je na današnjem saslušanju da nije bio među prvima koji su pobjegli sa broda, nego da je „upao u čamac za spasavanje“ dok je pokušavao da pomogne putnicima.

Opisujući trenutke u kojima je navodno upao u čamac, Setina je rekao da nije uspio da se vrati na brod i da je „spasao na hiljade života“.

– Putnici su trčali svuda po palubi, pokušavajući da se uguraju u čamce za spasavanje. Nisam imao čak ni pojas za spasavanje, jer sam ga dao jednom od putnika. Pokušavao sam da ih jednog po jednog ubacim u čamac. Odjednom, brod se nagnuo za oko 60-70 stepeni i ja sam se zaglavio, da bih na kraju upao u jedan od čamaca za spasavanje. Tako sam tamo završio – rekao je na saslušanju Sketina.

Sketinu, koji je u međuvremenu dobio nadimak Kapetan Kukavica, milanski sud je je poslao u kućni pritvor.

Uprkos tome što je iz zapisa crne kutije jasno da je Sketino svjesno napustio brod koji tone sa više od 4.200 ljudi na njemu i sa prvim pomoćnikom pokušao da pobjegne sa mjesta nesreće, trenutno najomraženiji čovjek u Italiji umjesto u zatvor, ide u kućni pritvor.

Sketino će dalji tok istrage pratiti iz svog doma u gradiću Meta blizu Napulja, gdje živi sa suprugom i ćerkom. U nesreći kruzera poginulo je 11 ljudi, 67 osoba je povrijeđeno, a 24 putnika i članova posade još se vode kao nestali.

Frančesko Veruzio, tužilac iz Groseta, toskanskog grada u čijoj blizini se nasukula „Kosta Konkordija“, izjavio je za „Korijere djela sera“ da nije očekivao ovakvu odluku suda. On tvrdi da je mu nije jasno zašto sud u Milanu nije produžio pritvor Sketinu, u isto vrijeme izričući blažu mjeru nadzora u vidu kućnog pritvora.

Sketino je tri sata proveo u davanju izjave pred sudijom, a tužilac Veruzio navodi da rekonstrukcija događaja koju je ponudio kapetan ni u kom slučaju ne mijenja optužnicu. Ispred suda u Milanu sinoć se okupila masa ljudi, među kojima su bili i Sketinova supruga, njegov brat i rođak.

[nggallery id=43]

Ostavi poruku