Postavljanje pitanja vladi kojim je počelo prvo redovno zasedanje Hrvatskog sabora prošlo je danas u znaku napada i vređanja poslanika Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Vojislava Stanimirovića od strane poslanika Hrvatskog demokratskog sabora za Slavoniju i Baranju (HDS SB).

Stanimirović je pitao ministra regionalnog razvoja i evropskih Fondova Branka Grčića šta će biti preduzeto na ubrzanju otkupa stanova van područja posebnog državnog staranja, ističući da do sada ni jedan nije otkupljen.

Grčić je rekao da je za 1.200 stanova podneto samo šest ugovora za otkup, dodavši da ne zna šta je usporilo proces, ali i da u Vukovaru nema ingerencije za taj postupak. Pozivajući se na pravo ispravljanja pogrešne tvrdnje, poslanik HDS SB-a Zoran Vinković pozvao je vladu i Sabor da zatraže od državnog tužilaštva da proveri izjave Ružice Erdelji o silovanjima i zločinima u Vukovaru. Ona je, kako su preneli neki mediji, prozvala Stanimirovića da ju je, navodno, pljuvao nakon što su je silovali. Vinković je dobio opomenu, a poslanik Milorad Pupovac zatražio je pauzu od deset minuta.

U izlaganju nakon pauze naglasio je da postoje situacije u kojima se mora reagovati i to zbog drugih ljudi jer poslanik Stanimirović trpi klevete i laži. „SDS S nikad neće ponižavati Sabor, ali neće dopustiti ni da se ponižava klevetama i lažima koje su izrečene van Sabora“, rekao je Pupovac.

Napomenuvši da će Stanimirović te klevete rešavati na sudu, Pupovac je rekao da „SDS S ne beži od hrvatskog sudstva kao neki koji kao heroja slave jednog zločinca i po Saboru nose bedževe koji predstavljaju zlikovca (osnivača stranke Branimira Glavaša koji u Mostaru služi osam godina zbog ratnih zločina nad Srbima u Osijeku) i koji nikom ne smetaju“.
„Ovo je sramotno ponašanje jedne zemlje koja se sprema u Evropsku uniju i ako se takvo ponašanje u saboru nastavi klub SDŠ-a će konstatovati da neće moći da nastavi rad“, rekao je on.

Vinkovićev kolega Dinko Burić priznao je da su reči upućene Stanimiroviću bile neprimereno izrečene.
„Postoje indicije, ali ne i dokazi u slučaju Stanimirovića, pa je bilo neprimereno da se poslanici HDŠB-a tako izražavaju“, rekao je Burić, ali i poručio Pupovcu da im on neće govoriti kako će da se ponašaju u Saboru.

On je optužio Pupovca da je „pakovao“ Glavašu koji je , kako je rekao, „osuđen u političkom i montiranom sudskom procesu, iako je reč o heroju kao što su generali (Ante) Gotovina i (Mladen) Markač“ ( u Hagu osuđeni zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima avgusta 1995. godine u operaciji Oluja).

Zbog toga se, kako je rekao, neće odreći bedža za koji ga je Pupovac prozvao.

Ostavi poruku