Постављање питања влади којим је почело прво редовно заседање Хрватског сабора прошло је данас у знаку напада и вређања посланика Самосталне демократске српске странке (СДС С) Војислава Станимировића од стране посланика Хрватског демократског сабора за Славонију и Барању (ХДС СБ).

Станимировић је питао министра регионалног развоја и европских Фондова Бранка Грчића шта ће бити предузето на убрзању откупа станова ван подручја посебног државног старања, истичући да до сада ни један није откупљен.

Грчић је рекао да је за 1.200 станова поднето само шест уговора за откуп, додавши да не зна шта је успорило процес, али и да у Вуковару нема ингеренције за тај поступак. Позивајући се на право исправљања погрешне тврдње, посланик ХДС СБ-а Зоран Винковић позвао је владу и Сабор да затраже од државног тужилаштва да провери изјаве Ружице Ердељи о силовањима и злочинима у Вуковару. Она је, како су пренели неки медији, прозвала Станимировића да ју је, наводно, пљувао након што су је силовали. Винковић је добио опомену, а посланик Милорад Пуповац затражио је паузу од десет минута.

У излагању након паузе нагласио је да постоје ситуације у којима се мора реаговати и то због других људи јер посланик Станимировић трпи клевете и лажи. „СДС С никад неће понижавати Сабор, али неће допустити ни да се понижава клеветама и лажима које су изречене ван Сабора“, рекао је Пуповац.

Напоменувши да ће Станимировић те клевете решавати на суду, Пуповац је рекао да „СДС С не бежи од хрватског судства као неки који као хероја славе једног злочинца и по Сабору носе беџеве који представљају зликовца (оснивача странке Бранимира Главаша који у Мостару служи осам година због ратних злочина над Србима у Осијеку) и који ником не сметају“.
„Ово је срамотно понашање једне земље која се спрема у Европску унију и ако се такво понашање у сабору настави клуб СДШ-а ће констатовати да неће моћи да настави рад“, рекао је он.

Винковићев колега Динко Бурић признао је да су речи упућене Станимировићу биле непримерено изречене.
„Постоје индиције, али не и докази у случају Станимировића, па је било непримерено да се посланици ХДШБ-а тако изражавају“, рекао је Бурић, али и поручио Пуповцу да им он неће говорити како ће да се понашају у Сабору.

Он је оптужио Пуповца да је „паковао“ Главашу који је , како је рекао, „осуђен у политичком и монтираном судском процесу, иако је реч о хероју као што су генерали (Анте) Готовина и (Младен) Маркач“ ( у Хагу осуђени због ратних злочина почињених над Србима августа 1995. године у операцији Олуја).

Због тога се, како је рекао, неће одрећи беџа за који га је Пуповац прозвао.

Ostavi poruku