Više od 70 putnika luksuznog turističkog broda „Kosta Konkordija“, koji se u petak uveče nasukao u blizini obala Toskane, podneće zajedničku tužbu protiv vlasnika broda – kompanije „Kosta kročere“, saopštila je danas asocijacija za zaštitu potrošača „Kodakons“.

„Više od 70 putnika pridružilo se zajedničkoj akciji podnošenja tužbe koju je inicirala naša asocijacija“, naveo je direktor „Kodakonsa“ Karlo Rijenci u saopštenju koje prenosi AfP.

U međuvremenu, zavničnici italijanske Agencije za zaštitu civila potvrdili su da se među 29 osoba nestalih u brodolomu nalazi 14 Nemaca, šestoro Italijana, četvoro francuza i dvoje Amerikanaca.Među nestalima su i po jedan državljanin Indije, Perua i Mađarske, navodi Rojters.

U potrazi za 29 nestalih putnika i članova posade turističkog broda „Kosta Konkordija“, koji se nasukao u blizini obala Toskane, spasilačke ekipe su danas upotrebile kontrolisane eksplozije kako bi prokrčile put kroz olupinu broda.

Kapetan italijanskog kruzera koji se nasukao u blizini ostrva Điljo približio se isuviše blizu kamenitoj obali kako bi učinio glavnom konobaru koji tu živi, izvestio je danas italijanski dnevnik „Korijere dela sera“, a u prilog tome ide i izjava konobarovog oca.

Prema dnevniku, koji se poziva na izjave očevidaca, neposredno pre nesreće kapetan frančesko Sketino pozvao je glavnog konobara Antonela Tjevolija na most i rekao mu: „Antonelo, dođi da vidis, blizu smo tvog Đilja“.

Tjevoli je trebalo da ode na odmor prethodne sedmice, ali je morao da ostane jer nije mogla da mu se pronađe zamena, naveo je list, a preneo AfP.

Kapetan je želeo da mu ugodi približavajući veliki brod blizu obala Toskane, piše dnevnik.

Glavni konobar je svoju priču ispričao obalskoj straži i biće saslušan u istrazi o uzrocima nesreće, dodaje list.

Otac glavnog konobara Đuzepe Tjevoli (82) izjavio je za Rojters da mu je sin teleFonirao pre nesreće kada mu je rekao da će mu posada salutirati aktiviranjem sirene na brodu dok budu prolazili blizu Đilja.

„Brod se očigledno previše približio. Ne znam da li je Antonelo tražio od kapetana da priđe, ali odgovornost je uvek na kapetanu“, kazao je Đuzepe.

Ostavi poruku