Више од 70 путника луксузног туристичког брода „Коста Конкордија“, који се у петак увече насукао у близини обала Tоскане, поднеће заједничку тужбу против власника брода – компаније „Коста крочере“, саопштила је данас асоцијација за заштиту потрошача „Кодаконс“.

„Више од 70 путника придружило се заједничкој акцији подношења тужбе коју је иницирала наша асоцијација“, навео је директор „Кодаконса“ Карло Ријенци у саопштењу које преноси АфП.

У међувремену, завничници италијанске Агенције за заштиту цивила потврдили су да се међу 29 особа несталих у бродолому налази 14 Немаца, шесторо Италијана, четворо француза и двоје Американаца.Међу несталима су и по један држављанин Индије, Перуа и Мађарске, наводи Ројтерс.

У потрази за 29 несталих путника и чланова посаде туристичког брода „Коста Конкордија“, који се насукао у близини обала Tоскане, спасилачке екипе су данас употребиле контролисане експлозије како би прокрчиле пут кроз олупину брода.

Капетан италијанског крузера који се насукао у близини острва Ђиљо приближио се исувише близу каменитој обали како би учинио главном конобару који ту живи, известио је данас италијански дневник „Коријере дела сера“, а у прилог томе иде и изјава конобаровог оца.

Према дневнику, који се позива на изјаве очевидаца, непосредно пре несреће капетан франческо Скетино позвао је главног конобара Антонела Tјеволија на мост и рекао му: „Антонело, дођи да видис, близу смо твог Ђиља“.

Tјеволи је требало да оде на одмор претходне седмице, али је морао да остане јер није могла да му се пронађе замена, навео је лист, а пренео АфП.

Капетан је желео да му угоди приближавајући велики брод близу обала Tоскане, пише дневник.

Главни конобар је своју причу испричао обалској стражи и биће саслушан у истрази о узроцима несреће, додаје лист.

Отац главног конобара Ђузепе Tјеволи (82) изјавио је за Ројтерс да му је син телеФонирао пре несреће када му је рекао да ће му посада салутирати активирањем сирене на броду док буду пролазили близу Ђиља.

„Брод се очигледно превише приближио. Не знам да ли је Антонело тражио од капетана да приђе, али одговорност је увек на капетану“, казао је Ђузепе.

Ostavi poruku