Насловна Film Почео „Кустендорф“

Почео „Кустендорф“

0

Уз спектакулрни ватромет и трубаче, у присуству славне француске глумице Изабел Ипер, истакнутог јужнокорејског режисера Ким Ки-дука, признатог америчког редитеља независног филма Ејбела фераре, вечерас је на Мокрој Гори почео 5. Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“.

фестивал су, у биоскопској сали „Проклета авлија“, званицно отворили његов оснивач, редитељ Емир Кустурица и министар културе, инФормисања и инФормационог друштва Предраг Марковић.

Марковић је, уз констатацију да се „на планини чувају најбоље ствари – најбоље песме, најбоље игре и највећи јунаци, стварају и негују митови“, истакао да је највећи мит који се чува на Мокрој Гори, мит о независној филмској продукцији.

Он је казао да је то могуће само због тога што „на планини постоје пет годишњих доба“, алудирајући на филм почасног госта „Кустендорфа“, јужнокорејског режисера Ким Ки-дука (Пролеће, лето, јесен, зима и… пролеће).

Министар је рекао да је могуће урадити тако велики и озбиљан посао као што је „Кустендорф“ само „ако се уз то и добро забављате и укључите младе у то“, и приметио да се фестивал припрема за нове технологије о чему сведочи данашње представљање најквалитетније дигиталне Филмске камере.

Кустурица је изразио задовољство што има прилику да угости у Дрвенграду, како је рекао, највећу живу глумицу Изабел Ипер, једног од најбољих аутора независног Филма Ејбела Ферару и селектора Канског фестивала Tјериа фремоа.

фремоа је поздравио присутне и истакао да нема ничег лепшег него „емоцију филма“ поделити са другима у замраченој сали испред великог платна.

Он је изразио задовољство што у 21. веку, веку слика, филм и бисокопи имају и даље значајну улогу, и позвао младе Филмске ствараоце да буду храбри и отворени за све оно што филм представља.

Претходно је, испред цркве, приказан ретроспективни филм о специјалним тренуцима и атмосфери претходних „Кустендорфа“. По вејавици, уз кувано вино и трубаче Оркестра Дејана Петровића, многобројни посетиоци су играли и уживали у спектакуларном ватромету над Дрвенградом.

Након званичног отварања, Кустурица ће почасном госту Фестивала Ким Ки-дуку уручити „Награду за будуће филмове“.

Очекује се пројекција новог Филма јужнокорејског режисера – „Ариранг“, за који је добио главну награду у програму „Известан поглед“ прошле године у Кану, и радионица коју ће одржати за студенте и младе филмске ствараоце, учеснике такмичарског програма „Кустендорфа“.

Музички програм почеће тачно у поноћ, наступом руског састава „Пелагеја“.

До 23. јануара за награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се 20 филмова из Европе, Киргистана, Канаде, Мексика и САД, у селекцији Дуње Кустурице, а жирију председава иранска глумица Лејла Хатами.

Овогодишња „Ретроспектива великана“ посвећена је Ким Ки-дуку и турском режисеру Нурију Билге Джејлану.

У оквиру програма „Савремене теденције“ биће приказани Филмови гостију Фестивала – браће Дарден, немачког режисера Андреаса Дрезена, иранске редитељке Марђан Сатрапи, Ејбела Фераре, данске редитељке Фредерике Аспок, као и остварење „Развод: Надер и Симин“ Ашгара фархадија у коме игра Лејла Хатами.

Посетиоци ће, у оквиру циклуса „Велика глумачка достигнућа“ имати прилику да погледају и Филмове „Госпођа Бовари“ Клода Шаброла (1991), у којем глуми Изабел Ипер и „Пророк“ Жака Одијара, са Tахаром Рахимом у главној улози.

Ове године уведен је програм „Нови аутори“ намењен дебитантским дугометражним филмовима аутора који „својим специфичним филмским језиком постепено освајају свет филма“, а ту је и традиционални „Пратећи програм“.

У вечерњим часовима концерте ће одржати „Розенберг трио“ (Холандија), „Стрибор и Tровачи“ (Србија), Адам Стинга (Молдавија), „Сонидо Гало Негро“ (Мексико), као и Оркестар Бобана и Марка Марковића из Србије.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version