Одлука о обустави истраге против Ејупа Ганића и других у предмету „Добровољачка“ показује да је потпуно јасно да је „одзвонило Суду и Тужилаштву БиХ у данашњем статусу“ и да је хитно неопходно напустити овакав модел правосуђа, сматра Драго Калабић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Калабић је у изјави Срни оцијенио да наредба Тужилаштва БиХ о обустави истраге представља показатељ да су Суд и Тужилаштво БиХ формирали међународни центри моћи да би мијењали политичке односе у БиХ.

„Потпуно је јасно да је могло постојати децентрализовано правосуђе у БиХ. Овај модел је формиран са јасним циљем да фалсификује и уљепшава историју како то одговара различитим центрима моћи, прије свега бошњачким политичким центрима“, рекао је Калабић.

Он је овакву одлуку Тужилаштва БиХ назвао очекиваном.

„Суд и Тужилаштво БиХ су зависни од међународних центара моћи који нису наклоњени Републици Српској и српском народу. Преко тих правосудних институција су креирали политичке односе у БиХ, а никако судили по праву и правди“, рекао је Калабић.

Он је истакао да ће политичко руководство Републике Српске у наредним данима и мјесецима наћи адекватан одговор на гурање прста у око српским жртвама, наглашавајући да није нимало случајно што није потписан протокол о сарадњи Тужилаштва БиХ и Специјаног тужилаштва за ратни злочин Србије.

Тужилаштво БиХ донијело је наредбу о обустави истраге у случају „Добровољачка“ против укупно 14 лица, међу којима и Ејупа Ганића, Заима Бацковића и Јована Дивјака, јер је утврђено да у радњама осумњичених лица нису садржана обиљежја кривичног дјела.

Истрага је обустављена и против Хасана Ефендића, Јусуфа Пушине, Емина Швракића, Драгана Викића, Фикрета Муслимовића, Џевада Топића, Јовице Беровића, Решада Јусуповића, Јусуфа Кецмана, Дамира Долана и Ибрахима Хоџића.

Ostavi poruku