Тужилаштво БиХ донијело је наредбу о обустави истраге у случају „Добровољачка“ против укупно 14 лица, међу којима и Ејупа Ганића, Заима Бацковића и Јована Дивјака, јер је утврђено да у радњама осумњичених лица нису садржана обиљежја кривичног дјела.

Истрага је обустављена и против Хасана Ефендића, Јусуфа Пушине, Емина Швракића, Драгана Викића, Фикрета Муслимовића, Џевада Топића, Јовице Беровића, Решада Јусуповића, Јусуфа Кецмана, Дамира Долана и Ибрахима Хоџића.

Тужилаштво је саопштило да је наредба о обустави истраге против осумњичених особа, након опсежне истраге донесена на основу 352 изјаве свједока, те 412 материјалних доказа који укључују документе, видео-записе, пресретнуте разговоре и друге доказне материјале.

У саопштењу се наводи да је досадашњом истрагом утврђено да је током напада у Добровољачкој улици убијено седам и рањено 14 особа, након што су онеспособљене за борбу.

Истрага у вези са овим радњама  наставља се због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело ратног злочина, јер је на жртве отварана ватра након што су биле онеспособљене за борбу или док су се налазиле у санитетском возилу.

Истрага у вези са овим посљедицама и радњама се наставља.

Током истраге утврђено је да је дио заробљених војника из колоне ЈНА одведен у просторије „ФИС-а“, Централног затвора и штаба Територијалне одбране, те да је у тим просторијама вршено злостављање и малтретирање тих заробљеника.

Истрага у вези са овим радњама се наставља, са циљем утврђивања одговорности познатих починилаца, те идентификовања осталих извршилаца, као и постојања евентуалне заповједне одговорности.

На ову одлуку о обустави истраге поступајућег тужиоца, може се уложити тужба Канцеларији главног тужитеља у складу са ЗКП БиХ.

Приликом договореног повлачења припадника ЈНА и команде Друге војне области из Сарајева 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици, у засједи коју су поставиле паравојне формације „зелене беретке“ и „патриотске лиге“, као и Територијалне одбране, убијена су 42 припадника ЈНА, рањена 73, а 215 је заробљено.

Заим Бацковић Заги наредио је напад на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године. О томе свједочи радио порука коју је пресрела ЈНА, а објавили сарајевски медији.

Ostavi poruku